Bekijk het origineel

Tien 'kleine' Democraten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tien 'kleine' Democraten

3 minuten leestijd

Politieke partijen selecteren hun kandidaten in de VS via de voorverkiezingen. Bij de Republikeinen is dat dit jaar een erg voorspelbaar proces. Er is niemand binnen de partij die het opneemt tegen de populaire president George W. Bush, die verzekerd is van de Republikeinse partijkandidatuur.

Bij de Democraten is het wat ingewikkelder. Het lijkt bij hen veel op het bekende boek van Agatha Christie, "Tien Kleine Negertjes" . Een verhaal waarin steeds een van de spelers wordt vermoord, tot er ten slotte nog maar één overblijft. De Democraten begonnen hun wedloop naar het Witte Huis met tien kandidaten.

Drie van hen zijn al afgevallen. Senator Bob Graham uit Florida zag eind vorig jaar al af van zijn plannen, toen bleek dat hij in "fundraising" (het werven van financiële steun via sponsors) ver achterlag bij zijn concurrenten. Begin deze maand volgde oud-senator Carol Moseley Braun uit Illinois, waarmee een van de Afro-Amerikaanse kandidaten voor dit jaar verdween.

Het eerste slachtoffer van het echte selectieproces werd Dick Gephardt, voormalig Democratisch fractieleider in het Huis van Afgevaardigden. Gephardt werd gesteund door de meeste vakbonden. Hij deed in 1988 al een vergeefse gooi naar de Democratische presidentskandidatuur. In Iowa eindigde hij maandag op de vierde plaats. Daarop besloot hij de strijd op te geven. Vietnam-veteraan

Van de overgebleven zeven kandidaten lijken de zwarte dominee Al Sharpton uit New York en afgevaardigde Dennis Kucinich uit Ohio kansloos. Senator Joseph Lieberman uit Connecticut -in 2000 kandidaat voor het vice-presidentschap naast Al Gore- is volgens veel waarnemers een twijfelgeval. Als hij volgende week dinsdag bij de voorverkiezing in New Hampshire niet met een goed resultaat uit de bus komt, lijken zijn kansen verkeken.

Volgens velen was oud-gouverneur Howard Dean uit Vermont de sterkste kandidaat in het Democratische kamp, maar de Democraten in Iowa dachten daar maandag anders over. Dean kwam daar bij de caucus als magere derde uit de bus, na senator John Kerry uit Massachusetts en senator John Edwards uit South Carolina. Ook voor Dean wordt New Hampshire nu belangrijk. Haalt hij die tweede test met de hakken over de sloot, dan ziet het er voor hem niet gunstig uit.

Bij de senatoren Kerry en Edwards lijkt de eerste voorlopig de beste kansen te hebben, niet in de laatste plaats door zijn lange staat van dienst in de Senaat in Washington. Hij is bovendien een veel gedecoreerd Vietnam-veteraan, hetgeen hem naar eigen zeggen voldoende gezag geeft om het antiterreurbeleid van president Bush en de Amerikaanse operaties in Irak vakkundig te beoordelen. De jonge senator John Edwards onderscheidde zich tot nu toe door bij de kiezers eigen standpunten naar voren te brengen, zonder daarbij zijn Democratische concurrenten aan te vallen.

Conventie

De grote onbekende blijft voormalig NAVO-opperbevelhebber generaal Wesley Clark. Net als Lieberman sloeg hij de caucus in Iowa over. Zijn eerste test bij de kiezers komt volgende week dus in New Hampshire. Clark zegt dat hij met zijn lange militaire ervaring plus omgang met toppolitici in Washington de beste man is om het tegen Bush op te nemen.

Na de voorverkiezing in New Hampshire gaat het de komende weken hard. Op 3 februari volgen Arizona, Delaware, Missouri, New Mexico, North Dakota, Oklahoma en South Carolina. Na "Super Tuesday", begin maart, wanneer tien staten hun voorkeur uitspreken, waaronder belangrijke staten als Californië en New York, is meer dan de helft bekend van de afgevaardigden die bij de Democratische conventie in augustus in Boston "hun" kandidaat moeten steunen. Tegen die tijd is de Democratische kandidaat waarschijnlijk wel bekend. Dat geeft de verliezers voldoende tijd om hun wonden te likken en zich daarna aan de zijde van de overwinnaar te scharen voor het ene grote doel waarover alle Democratische kandidaten het met elkaar eens zijn, namelijk George Bush verjagen uit het Witte Huis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Tien 'kleine' Democraten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken