Bekijk het origineel

JetsSky gaat naar Denemarken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

JetsSky gaat naar Denemarken

3 minuten leestijd

DORDRECHT (ANP) - De luchtvaartmaatschappij jetsSky gaat opereren vanuit het Deense Billund en niet vanuit Nederland. Eerder deze maand waarschuwden de reisbrancheorganisatie ANVR en de Consumentenbond reizigers nog niet in zee te gaan met de nieuwe prijsvechter.

De luchtvaartmaatschappij zou nog een zaak in oprichting zijn en niet alle vergunningen op orde hebben. Ze bood al wel vluchten via haar website aan.

De prijsvechter maakte verder in een gisteren verschenen persverklaring bekend op 28 maart te beginnen met vliegen in plaats van op 1 februari, zoals op de website staat. De maatschappij verwacht nog dit jaar circa 663.000 vliegtuigstoelen te verkopen vanuit Denemarken naar onder meer Spanje, Frankrijk, Griekenland, Cyprus, Portugal, Egypte, Turkije en Italië.

De Consumentenbond kijkt maandag of hij juridische stappen tegen jetsSky onderneemt. De bond had gisteren geëist dat de prijsvechter voor 18.00 uur 's avonds "openheid van zaken" zou geven. Ook moest de mogelijkheid tot boeken via jetsSky.com worden stopgezet. Gisteravond had de luchtvaartmaatschappij nog steeds haar website niet aangepast en leek het ook nog mogelijk te boeken.

Reizigers die al een vlucht hebben geboekt bij jetsSky in de periode van 1 februari tot 28 maart, kunnen volgens de maatschappij hun ticket omboeken of krijgen hun geld terug. Volgens een woordvoerder van het bedrijf hebben vanuit Nederland 23 mensen een vlucht geboekt en vanuit het buitenland 3000-4000. De prijsvechter biedt op de website vanuit negen Europese landen vluchten aan naar veertien Europese steden.

Schiphol zegt inmiddels in overleg te zijn met jetsSky om nadere afspraken te maken over de mogelijkheden om te vliegen vanaf 28 maart vanaf de Nederlandse luchthaven naar Billund. "We hebben nu eindelijk contact. Daarmee lijkt de onzekerheid een beetje weggenomen", aldus een woordvoerster van Schiphol.

Om te kunnen vliegen vanaf Schiphol heeft jetsSky wel toestemming nodig van de zogeheten slotcoördinator van de luchthaven. "Wij houden voor deze zomer ruimte vrij voor jetsSky. Of de luchtvaartmaatschappij de slots ook inderdaad krijgt, hangt ervan af of het bedrijf ook de vergunningen op tijd rond krijgt", aldus de slotcoördinator, K. den Braven.

Den Braven zegt "grote twijfels" te hebben of jetsSky voor 28 maart alle vergunningen krijgt van óf de Nederlandse autoriteiten óf de Deense, omdat het bedrijf vanuit Billund gaat opereren. "Wij hebben begrepen dat de luchtvaartmaatschappij half januari wel overleg heeft gehad met de Deense autoriteiten, maar nog niets heeft aangevraagd. En de aanvraag alleen al neemt minimaal drie maanden in beslag."

Bij het Deense ministerie van Verkeer is jetsSky alleen bekend als een toerorganisatie, die onlangs een aanvraag heeft gedaan om erkend te worden als luchtvaartmaatschappij. "Dat is jetsSky dus nog niet, de allereerste stap is net gezet", zei een woordvoerder.

De maatschappij heeft verder de Deense autoriteiten laten weten dat zij in plaats van 1 februari eind maart wil starten. In de tussentijd wil zij capaciteit, lees stoelen, inhuren bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij Hola om vanaf Billund te vliegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

JetsSky gaat naar Denemarken

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken