Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Pedro heeft zijn straf wel gehad"

3 minuten leestijd

SCHIPHOL - Zijn gebit was goed, hij had een "leuk brilletje" op en het leek of hij net bij de kapper was geweest. De toestand van ex-gevangene Pedro Ruyzing (45), die afgelopen zaterdag na acht jaar cel in Thailand op Schiphol terugkeerde, viel vriendin Brigitte Laan alles mee. "Pedro is koningin Beatrix erg dankbaar."

Vergeefs wachtte de toegestroomde pers zaterdagmorgen op Schiphol op een ontmoeting met Pedro Ruyzing en George Ofosuhene. Pedro wilde naar zijn vader toe, die ernstig ziek is. Ook George werd afgeschermd. "Pedro wil nu in alle rust bijkomen in de familiekring", zei Laan, die de aankomst van de twee gevangenen wel van nabij meemaakte.

Laan meldde dat Pedro bij aankomst op Schiphol "heel zenuwachtig en geëmotioneerd" was. "Hij vond het heel onwaarschijnlijk dat hij na zo lange tijd in een kamertje in Nederland weer een kop koffie kon drinken."

De ontmoeting met zijn familie was "waanzinnig fantastisch. Er is een onwijs sterke familieband." Ook het weerzien met Laan was hartelijk. "Het leek wel of hij me dwars door zich heen wilde trekken."

Ofosuhene werd opgevangen door de reclassering. Die regelde een slaapplek voor de man.

De twee drugssmokkelaars kwamen vorige week onverwacht vrij na jarenlang verblijf in de cel in Thailand. Het staatsbezoek van koningin Beatrix en inspanningen van onder meer minister Bot (Buitenlandse Zaken) leidden tot een verdrag met Thailand dat uitwisseling van gedetineerden mogelijk maakt.

Opmerkelijk waren Laans ontboezemingen over de toestand van Machiel Kuijt. De Nederlander, die vorig jaar na een aanvankelijke vrijspraak alsnog werd veroordeeld tot levenslang wegens drugssmokkel, zit ondanks veel publiciteit nog altijd in zijn cel in Thailand.

"Hij vond het vreselijk dat hij achter moest blijven. Hij heeft vreselijk gehuild. Machiel heeft de spulletjes van Pedro ge-kregen. Pedro zei: Machiel, we gaan jou er ook uit halen."

Overheerste aanvankelijk euforie over de vrijlating van de twee Nederlanders, de laatste dagen zwelt kritiek aan op de gang van zaken. Moet de Nederlandse regering zich zo veel moeite getroosten om drugssmokkelaars vrij te krijgen? "Als je iets hebt geflikt", reageert Laan, "moet je worden gestraft. Maar neem van mij aan dat Pedro zijn straf nu wel heeft gehad."

Ook Jan van Dasler, een KLM-steward die in Thailand regelmatig Nederlandse gedetineerden bezoekt, vindt dat de twee Nederlanders meer dan genoeg zijn gestraft voor hun drugssmokkel. "Ik ben diverse keren in de gevangenis in Bangkok geweest. De entourage is heel mooi, met bloemen en zo. Maar in de gevangenis heersen Middeleeuwse toestanden. Kakkerlakken hebben vrij spel. Ratten zijn zo groot als katten. Ik hoorde dat een bewaker zijn ochtendurine deponeerde in het water waarin de gevangenen zich moesten wassen."

Ds. J. Spoor van de stichting Epafras, een organisatie die zich bekommert over Nederlandse gedetineerden in den vreemde, vindt de gedachte "eigen schuld, dikke bult" "niet getuigen van christelijke beschaving. Deze mensen hebben fouten gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat daarom hun hele leven kapot gemaakt moet worden."

Ruyzing is ervan doordrongen dat je jezelf verre van drugssmokkel moet houden, zegt ds. Spoor. "Hij heeft nadrukkelijk gezegd: Mensen, begin daar nooit aan." Spoor erkent dat drugs levens van tallozen ruïneren. "Dat doet alcohol overigens ook." Ds. Spoor, die de afgelopen jaren Nederlandse gedetineerden in Thailand bezocht, typeert Ruyzing als "een echte taxichauffeur." Ruyzing slaagde er aardig in het hoofd boven water te houden. "Hij organiseerde op allerlei manieren hulp. Zo schreef hij een briefje naar Panorama, waarin hij meldde graag post te krijgen." Er zijn twee soorten spijt als je gepakt wordt, zegt ds. Spoor. "Spijt over de daad zelf en over de gevolgen van je wangedrag. Bij Ruyzing liep dat wat door elkaar heen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken