Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Red Eagles verstoren bruine kiekendief"

2 minuten leestijd

DORDRECHT - De Dordtse modelvliegclub Red Eagles kan een stoorzender zijn voor de bruine kiekendief, die nog steeds zou broeden in de buurt van de voormalige vuilstortplaats De Transberg. Dit rapporteert een adviseur aan de Raad van State.

Deze hoogste bestuursrechtbank moet een beslissing nemen over de milieuvergunning die de gemeente Dordrecht heeft verleend voor een nieuw terrein voor modelvliegtuigjes op de Transberg. Het terrein van 100 bij 200 meter dat de gemeente voor de Red Eagles in gedachten heeft, ligt tussen de A16, de Dordtse Kil, buurtschap Tweede Tol en camping Bruggehof. De verleende vergunning werd gisteren bij de Raad van State aangevochten door de familie P. van der Eijk van de Rijksstraatweg. De familie, eigenaar van landbouwbedrijf Beerzicht, vreest geluidsoverlast en stelt dat de Red Eagles de nog altijd broedende bruine kiekendief voorgoed zullen verjagen.

De Raad van State stuurde afgelopen zomer een rapporteur naar Dordrecht om de zaak in ogenschouw te nemen. In zijn gisteren openbaar gemaakt rapport schrijft de onderzoeker dat de gemeente bij het afgeven van de vergunning niet heeft gekeken naar de natuurwetenschappelijke waarden van het gebied. De tweetakt modelvliegtuigjes kunnen dan ook verstorend zijn voor vogels in het broedseizoen, aldus het rapport.

Op de zitting gisteren wees de Raad van State erop dat het gebied in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) ligt. Woordvoerder M. de Jonge van de Milieudienst Zuid-Holland Zuid, die voor de gemeente het woord voerde, zei echter dat bij milieuvergunningen geen rekening hoeft te worden gehouden met de EHS. Ook een ontheffing van de Flora- en faunawet is er nog niet.

B. Brillemans van de Red Eagles, die al dertig jaar in de Krabbepolder vliegen, bestrijdt dat er nog bruine kiekendieven voorkomen rond De Transberg. "Er zitten daar geen vogeltjes, dus de kiekendief zit er ook niet", zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken