Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Thailand had al maanden infecties"

2 minuten leestijd

LELYSTAD (ANP) - In Thailand zijn vrijwel zeker begin november al de eerste gevallen van vogelgriep ofwel Aviaire Influenza (AI) opgedoken.

De regering van dat land heeft dat uit economische overwegingen stilgehouden. Dat is heel ernstig, omdat vogelgriep een menselijke variant kan ontwikkelen, waaraan in de vorige eeuw tientallen miljoenen mensen over heel de wereld zijn gestorven.

Dat zei gisteren dr. G. Koch van het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole in Lelystad, onderdeel van de Wageningen Universiteit. Koch is namens het ministerie van Landbouw tevens projectleider van het onderzoek naar het voorkomen en verspreiden van AI. Volgens Koch waarschuwen veterinair deskundigen uit de Zuidoost-Aziatische landen al maanden op internet voor de opgedoken vogelgriep. De regering van Thailand heeft echter tot voor kort volgehouden dat het om voor de mens ongevaarlijke vogelcholera ging.

"De Thaise regering heeft direct nadat zij officieel vogelcholera had gemeld maatregelen genomen die horen bij vogelgriep, zoals het ruimen van alle bedrijven in een straal van 50 kilometer rondom de besmettingshaard. Ook heeft de Thaise minister van Landbouw al over AI gesproken toen er officieel nog geen labresultaten waren. Dat was voor ons een duidelijke waarschuwing. Maar de EU kon en wilde geen maatregelen nemen zolang de Thaise regering officieel ontkende dat er vogelgriep was geconstateerd", zegt viroloog Koch.

Thailand zet jaarlijks 1 miljard dollar om in de pluimvee-export. Ook voor Indonesië en China, landen die eveneens volgens Koch gezwegen hebben over de vogelgriep, is de export van kippen en eenden heel belangrijk. "Pas nu de eerste doden zijn gevallen kunnen die landen het niet langer onder de pet houden", zegt Koch. Volgens hem zijn er in Vietnam al vijf van de achttien besmette mensen overleden.

De viroloog denkt niet dat het AI-virus snel in Nederland terecht zal komen. "Dan moet iemand daar op een besmet pluimveebedrijf zijn geweest en vervolgens zonder zich te wassen direct in Nederland een kippenstal binnenstappen. Ook krijgen wij maar heel weinig vers of ingevroren kippenvlees uit Thailand. Wij gebruiken jaarlijks 20 ton voorgekookt vlees in snacks als kipnuggets, maar door het voorkoken kan het virus geen kwaad meer. Het wordt pas heel ernstig als het virus een menselijke variant ontwikkelt, wat niet uit te sluiten is. Dan ontstaat een wereldwijd probleem dat vele malen ernstiger is dan SARS", zo waarschuwt Koch.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken