Bekijk het origineel

Kernmateriaal Libië in Amerika gebracht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kernmateriaal Libië in Amerika gebracht

2 minuten leestijd

WASHINGTON - Een Amerikaans toestel met onderdelen van het Libische kernwapenprogramma is gisteren in de Amerikaanse staat Tennessee geland.

Het materiaal wordt waarschijnlijk overgebracht naar een kernwapenfabriek in Oak Ridge en daar ontmanteld. De zending duidt erop dat de Libische leider Muammar Gaddafi zijn belofte ernstig neemt om zijn massavernietigingswapens volledig te ontmantelen.

Het gaat om ongeveer 27,5 ton aan uitrusting, waaronder centrifugeonderdelen voor de verrijking van uranium en radarapparatuur voor langeafstandsraketten. Vorige week was al gevoelige documentatie over het Libische kernwapenprogramma gearriveerd. Libië is ook begonnen met de vernietiging van voorraden chemische wapens.

Gaddafi maakte in december bekend dat hij de productie van massavernietigingswapens opgeeft. Hij nodigde vervolgens internationale experts uit voor een bezoek aan de geheime locaties waar tot voor kort aan dergelijke wapens werd gewerkt. De Libische leider zei dat hij zijn land wil verlossen van het decennia oude internationale isolement en de Amerikaanse economische sancties. Het verdrag werd in december gesloten na negen maanden onderhandelen.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse regering "kan de wereld nu zien dat Gaddafi woord houdt." Het Witte Huis gaf echter geen enkel teken dat het bereid is de sancties tegen Libië te versoepelen of in te trekken. Ook zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken niet dat het Libië wil schrappen van de lijst van landen die terrorisme steunen. Libië heeft eerder gezegd dat het wil dat de sancties uiterlijk 12 mei worden opgeheven.

Bij een bezoek aan de EU zei de vice-voorzitter van het Libische Volkscongres, Ahmed Mohammed Ibrahim, gisteren dat een bezoek van Gaddafi zelf de relaties tussen de EU en Libië kunnen verbeteren. Voor het vaststellen van een datum is het echter nog te vroeg, zei Ibrahim.

De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, zei eerder deze maand dat hij Gaddafi zo spoedig mogelijk in Brussel hoopt te ontvangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Kernmateriaal Libië in Amerika gebracht

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken