Bekijk het origineel

Geen straf voor schuldige KLPD'er

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen straf voor schuldige KLPD'er

2 minuten leestijd

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft gisteren een voormalig rechercheur van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) uit Purmerend, de 44-jarige H. D., schuldig verklaard aan het doen van een valse aangifte.

De ex-rechercheur krijgt echter geen straf opgelegd omdat de rechtbank rekening houdt met verzachtende omstandigheden. De officier van justitie eiste twee weken geleden een werkstraf van 120 uur.

Een collega van D., die medeplegen ten laste was gelegd en tegen wie een voorwaardelijke celstraf was geëist, werd volledig vrijgesproken.

D. meldde eind maart 2001 de diefstal van een koffer vol belangrijke informatie. Volgens zijn aangifte was de koffer in Heiloo uit een auto gestolen, maar enkele dagen later bleek dat de diefstal in Amsterdam had plaatsgevonden. Waarom D. Heiloo noemde bij de aangifte is onduidelijk. Een groot deel van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak vond achter gesloten deuren plaats.

Rechter A. van der Perk noemde de valse aangifte een ernstig delict en was van mening dat zeker een medewerker van het KLPD moest weten dat misleiding van politie en justitie niet door de beugel kan. De rechtbank hield echter rekening met verzachtende omstandigheden, waardoor zij tot een schuldigverklaring zonder strafoplegging kwam.

Die verzachtende omstandigheden bestaan onder meer uit het feit dat D. eerst geschorst en later ontslagen. Ook is door grievende uitlatingen door voormalige collega's D.'s reputatie aangetast en is hij onder psychiatrische behandeling geweest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Geen straf voor schuldige KLPD'er

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken