Bekijk het origineel

Virus grijpt snel om zich heen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Virus grijpt snel om zich heen

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - De vogelgriep heeft in Azië snel om zich heen gegrepen. Acht landen -Vietnam, Cambodja, China, Indonesië, Japan, Laos, Zuid-Korea en Thailand- zijn getroffen door het zeer besmettelijke virus H5N1. In Taiwan en Pakistan heerst een minder gevaarlijke variant. Tien mensen die besmet waren met het virus zijn overleden aan de gevolgen. Tot nu toe zijn mensen alleen via kippen besmet geraakt. Een overzicht.

15 december 2003: Zuid-Korea stelt een zeer besmettelijke vorm van vogelgriep vast bij kippen. Uit onderzoek blijkt dat dit virus dodelijk kan zijn voor de mens. Er wordt een begin gemaakt met het massaal afmaken van kippen op verdachte bedrijven.

9 januari 2004: De Verenigde Naties verlenen hulp aan Vietnam nadat een uitbraak van dezelfde gevaarlijke variant van vogelgriep is bevestigd door de Vietnamese autoriteiten.

12 januari: De vogelgriep eist haar eerste menselijke slachtoffers. Drie mensen, onder wie twee kinderen, overlijden in Vietnam. De ziekte heeft dan al aan ruim een miljoen kippen het leven gekost. Verder verspreidt de ziekte zich naar Japan. Duizenden kippen raken er besmet.

15 januari: Ook in Taiwan duikt de vogelgriep op, naar later blijkt het minder gevaarlijk virus H5N2.

16 januari: Het vogelgriepvirus eist in Vietnam zijn vierde slachtoffer.

19 januari: Opnieuw sterft een Vietnamees aan de gevolgen van de besmetting van de vogelgriep. Het slachtoffer is een meisje van acht.

23 januari: De Thaise overheid erkent dat het vogelgriepvirus in het land rondwaart. Ook zijn twee mensen, twee jongens van zes, besmet met het virus. Later blijkt dat de autoriteiten al eerder op de hoogte waren. In navolging van Japan sluit de Europese Unie de grenzen voor kippenvlees en kipproducten uit Thailand. Ook in Cambodja duikt de vogelgriep op.

24 januari: Een 13-jarige Vietnamese jongen sterft aan de gevolgen van besmetting met vogelgriep. Hij is het zesde dodelijke slachtoffer in het land.

25 januari: Vermoed wordt dat de vogelgriep zich heeft uitgebreid naar Indonesië. Later op de dag worden de geruchten bevestigd door de autoriteiten.

26 januari: In Thailand sterft één van de twee besmette 6-jarige jongens aan het virus. Ook in Pakistan worden gevallen van vogelgriep ontdekt. Het gaat om een virus van het type H7 en H9, een minder gevaarlijke variant.

27 januari; In Thailand overlijdt de tweede 6-jarige jongen. Laos maakt melding van gevallen van vogelgriep. Ook de Chinese autoriteiten bevestigen dat de vogelgriep onder eenden in de zuidwestelijke provincie Guangxi is uitgebroken.

28 januari: Thailand meldt dat in twee keer zo veel provincies vogelgriep is gesignaleerd als eerder werd gemeld. Vietnam maakt bekend dat twee vrouwen zijn overleden aan het gevolgen van vogelgriep. In alle landen waar de vogelgriep heerst zijn inmiddels miljoenen kippen gedood.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Virus grijpt snel om zich heen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken