Bekijk het origineel

Rechtbank beëindigt proces tegen Bikker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rechtbank beëindigt proces tegen Bikker

2 minuten leestijd

HAGEN - De rechtbank in het Duitse Hagen heeft gistermiddag de rechtszaak tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker (89) stopgezet. Volgens de rechtbank is Bikker niet in staat om nog langer terecht te staan. "Hij moet actief kunnen meewerken aan zijn verdediging en dat kan hij niet meer", aldus rechter Herkenberg.

De oud-SS'er was bewaker van kamp Erica in Ommen. Hij werd ervan verdacht in november 1944 verzetsman Jan Houtman te hebben doodgeschoten.

Het leek erop of Bikker de beslissing van de rechter zelf niet had meegekregen. Toen de rechter die uitsprak, had hij zijn hoofd in zijn linkerhand gelegd en zijn ogen gesloten.

Toen zijn advocaten hem na de uitspraak over de uitkomst informeerden, kwam er een glimlach op zijn gezicht. Dit keer keerde hij zich niet tegen de camera's en journalisten, maar antwoordde hij op de vraag of hij blij is dat de rechtszaak tegen hem niet meer verder gaat: "Ja, ja." Verder ging Bikker niet in op vragen of leek het of hij ze niet begreep.

Officier van justitie U. Maass zei het stopzetten van het proces niet als een nederlaag te beschouwen. "Maar het is treurig dat het vlak voor het einde op deze manier moet stoppen. Het is net of een marathonloper vlak voor de finish moet ophouden. Dat is frustrerend. Sinds 1996 hebben we met de Nederlandse collega's veel inspanning geleverd en werk verzet." Maass is vanaf 1996 bezig geweest om Bikker opnieuw veroordeeld te krijgen.

Gisteren kwam de zoveelste deskundige vertellen dat Bikker geestelijk de informatie over zijn proces niet meer kan verwerken. Maass was er na de uitkomst van dit onderzoek, waar hij zelf om had gevraagd, niet meer zo zeker van als in het begin van dit proces dat Bikker zijn zwakke geestelijke en lichamelijke conditie simuleert. "Dit proces is ook voor mij een leerproces geweest", stelde hij.

De Friese journalist en nazi-jager Jack Kooistra (73) uit Leeuwarden noemde het in een reactie bijzonder tragisch dat de zaak is stopgezet. "Vooral voor nabestaanden en slachtoffers is het een klap in het gezicht. Ik kreeg veel reacties van mensen die blij waren dat deze oorlogsmisdadiger eindelijk terecht moest staan", aldus Kooistra.

De advocaat van Bikker, K. Kniffka, vindt dat de rechtbank de juiste beslissing heeft genomen. Hij had er met zijn collega B. Eisenhuth al menigmaal voor gepleit om het proces tegen Bikker om deze reden te stoppen. "Ik heb altijd al gezegd dat dit vroeg of laat zou gebeuren", reageerde Kniffka na afloop. "Ik wil niet zeggen dat deze beslissing van de rechter te laat is. Zo'n beslissing is altijd goed."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Rechtbank beëindigt proces tegen Bikker

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken