Bekijk het origineel

Democraat John Kerry vergroot zijn voorsprong

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Democraat John Kerry vergroot zijn voorsprong

3 minuten leestijd

NEW YORK - Senator John Kerry uit Massachusetts vergrootte gisteren zijn voorsprong onder de Democratische presidentskandidaten door de voorverkiezingen in vijf staten te winnen. Na Iowa en New Hampshire heeft Kerry nu ook Arizona, Delaware, Missouri, Nieuw-Mexico en Noord-Dakota veroverd.

Zijn collega John Edwards uit Noord Carolina veroverde de buurstaat Zuid-Carolina en voormalig NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark veroverde Oklahoma met moeite op Edwards. Met deze vijf extra staten heeft Kerry nu meer dan 200 afgevaardigden achter zich die in augustus zijn nominatie zullen steunen tijdens de Democratische partijconventie in Boston. Dat aantal is nog ver verwijderd van de 2162 afgevaardigden die hij nodig heeft om de Democratische presidentskandidatuur te winnen, maar het is duidelijk een goede start.

Voor senator Edwards was het belangrijk dat hij Zuid Carolina zou winnen. Hij is er geboren en het was de eerste zuidelijke staat waar de Democraten zich konden uitspreken over hun voorkeur. Een staat bovendien met een groot aantal zwarte kiezers. Slechts achttien procent van de zwarte kiezers van Zuid-Carolina stemde overigens op de zwarte dominee Al Sharpton uit New York die hoopt voldoende afgevaardigden achter zich te krijgen om tijdens de conventie in Boston een beslissende rol te kunnen spelen. Ofschoon Sharpton zijn resulaten gisteren afschilderde als een succes, mag men een groot vraagteken zetten bij zijn ambities.

Senator Joseph Lieberman uit Connecticut scoorde gisteren zo matig, dat hij besloot om de strijd op te geven. "Ik geloof absoluut in mijn gematigde boodschap, maar de kiezers hebben zich uitgesproken en ik respecteer hun mening", aldus een teleurgestelde Lieberman gisterenavond. Lieberman leunt in zijn politieke opstelling het meest tegen de Republikeinen aan, maar dat bevalt veel Democraten blijkbaar niet. Velen van hen hebben maar één wens, namelijk de Republikein Bush in november uit het Witte Huis verjagen.

De meeste Democraten stemmen daarom op John Kerry, ook al voelen velen zich politiek soms meer aangetrokken door de voorstellen van John Edwards, Wesley Clark of oud-gouverneur Howard Dean die gisteren matige resultaten boekte behalve in Nieuw Mexico. "Ik denk dat Kerry de meeste kans heeft om Bush te verslaan. Hij komt presidentieel over, hij heeft veel ervaring in Washington en als Vietnam-veteraan kan hij Bush ook van repliek dienen op het gebied van veiligheid en militaire vraagstukken", aldus Miriam Bramming uit Dover in Delaware waar Kerry een overtuigende zege boekte. Volgens een recente opiniepeiling zou Kerry Bush nu verslaan, maar het is nog veel te vroeg om aan zulke peilingen veel betekenis te hechten.

Nu John Edwards en Wesley Clark beiden een staat veroverd hebben, wordt het volgens sommige analisten een race om de tweede plaats tussen deze beiden. Of Howard Dean hen nog kan inhalen is de vraag. De voormalige gouverneur van Vermont leek eind vorig jaar in de opiniepeilingen alleenheerser in het Democratische kamp, maar dat veranderde dramatisch na zijn nederlagen in Iowa en New Hampshire. Dean zit bovendien in geldnood, hetgeen zijn perspectief om de wedloop nog lang vol te houden lijkt te beperken. Dennis Kucinich is de zesde Democratische kandidaat die nog over is. Hij noteerde gisteren zulke armzalige resultaten dat hij kansloos lijkt om nog een rol van betekenis te kunnen spelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Democraat John Kerry vergroot zijn voorsprong

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken