Bekijk het origineel

Khamenei wil geen uitstel verkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Khamenei wil geen uitstel verkiezingen

2 minuten leestijd

TEHERAN - De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khame- nei, wil onder geen beding dat de parlementsverkiezingen van 20 februari worden uitgesteld, ondanks de uitsluiting van progressieve politici door de conservatieve Raad van Hoeders. Khamenei heeft dat volgens het vooraanstaande parlementslid Rajabali Mazrouei gisteren laten weten tijdens crisisoverleg met president Khatami.

Khamenei heeft in staatszaken het laatste woord. Het beraad tussen hem en Khatami werd gezien als een laatste kans om de politieke crisis in Iran te bezweren. Bij het gesprek waren ook aanwezig parlementsvoorzitter Mahdi Karroubi en ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi, die aan het hoofd staat van de door conservatieven gedomineerde rechterlijke macht.

Khamenei is de enige die besluiten van de door hem benoemde Raad van Hoeders kan terugdraaien. Behalve over de toelating van kandidaten gaat de raad ook over de verkiezingsdatum. De raad heeft duizenden progressieve kandidaten gediskwalificeerd, onder wie tachtig leden van het zittende parlement.

Ruim zeventig hervormingsgezinde parlementsleden drongen eerder gisteren in een onderhoud met Khatami aan op uitstel van de verkiezingen. Mohammad Reza Khatami, de vice-voorzitter van het parlement en een broer van de president, zei dat ook alle gediskwalificeerde kandidaten alsnog moeten worden toegelaten.

Het door hervormers beheerste ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een voor vandaag geplande demonstratie van studenten verboden. De hervormers willen voorkomen dat demonstraties uit de hand lopen en de conservatieve geestelijkheid en de politie een excuus geven om hard op te treden.

President Khatami heeft gezegd dat zijn regering alleen "vrije en eerlijke" verkiezingen wil organiseren. Het kabinet komt vandaag bijeen om zich op de situatie te beraden. Zijn broer heeft gezegd dat zijn partij, het Participatiefront van Islamitisch Iran, de verkiezingen van 20 februari zal boycotten. Saeed Shariati, een andere leider van het Participatiefront, zei dat de regering "geen schijnverkiezingen" mag organiseren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Khamenei wil geen uitstel verkiezingen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken