Bekijk het origineel

Wereldwijd vrees voor uitbreiding vogelgriep

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldwijd vrees voor uitbreiding vogelgriep

2 minuten leestijd

ROME/DEN HAAG - De vogelgriep, waaraan tot nu toe zeventien mensen zijn overleden, is mogelijk pas over een jaar bedwongen. De epidemie in tien Aziatische landen kan zich uitbreiden naar andere gebieden als er niet snel actie wordt ondernomen.

Deze waarschuwing gaven drie internationale organisaties gisteren tijdens een conferentie over de vogelgriep in Rome. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties en de onafhankelijke Wereldorganisatie voor Dierengezondheid (OIE) helpt een doelgerichte vaccinatie van pluimvee om de epidemie te bestrijden. Zij vinden massale ruimingen buiten besmette gebieden nog niet nodig.

Thailand en Vietnam zijn de enige landen waar tot nu toe mensen aan vogelgriep stierven. Met de dood van een 6-jarig meisje steeg het dodental van de ziekte in Vietnam gisteren naar dertien. In het naburige Thailand bezweken vijf personen aan vogelgriep.

China verklaarde gisteren dat er zich in het land nog geen infecties onder mensen hebben voorgedaan. Ongeveer 1500 mensen die contact hadden met zieke kippen zijn onderzocht.

De vogelgriep onder dieren breidde zich in China wel uit naar een dertiende provincie: Jiangxi in het oosten. Ruim eenderde van de 31 provincies is inmiddels door de besmettelijke vogelziekte getroffen.

Indonesië wil zeker 10 miljoen kippen ruimen die zijn besmet met vogelgriep. In de komende zes maanden zullen de autoriteiten ook gezonde kippen in verdachte gebieden vaccineren.

Volgens een VN-functionaris zal de vogelgriep geen grote gevolgen voor de Aziatische economie hebben, in tegenstelling tot de longziekte SARS die vorig jaar om zich heen greep. De topman van de regionale VN-commissie voor economische en sociale zaken zei dat er in verhouding weinig menselijke slachtoffers zijn te betreuren. Bovendien zijn er nog geen aanwijzingen dat toeristen hun reis naar Azië afzeggen.

Onderzoekers hebben in varkens in Vietnam sporen gevonden van het dodelijke H5N1-virus. Ze troffen de dieren aan in de hoofdstad Hanoi en directe omgeving, zo maakte de FAO vandaag bekend.

"We hebben bewijzen gezien van neusuitstrijkjes die bij varkens in de regio Hanoi waren afgenomen waarin H5N1 aanwezig is", aldus het FAO-hoofd in Vietnam, Anton Rychener. "We onderzoeken nu welke stappen we moeten zetten."

Volgens Nederlandse deskundigen is de vogelgriep waarschijnlijk minder levensbedreigend dan thans lijkt op basis van de nu bekende informatie. Het aantal bevestigde besmettingen dat de WHO meldde, is echter slechts het "topje van een ijsberg", vermoedde voorzitter Conyn-van Spaendonck van het Outbreak Management Team (OMT) gisteren tijdens een briefing over vogelgriep in Den Haag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Wereldwijd vrees voor uitbreiding vogelgriep

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken