Bekijk het origineel

Al 400 boetes tegen bedelen in Rotterdam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Al 400 boetes tegen bedelen in Rotterdam

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Sinds vorig jaar juli is het bedelen in Rotterdam verboden. Intussen deelde de politie al 400 boetes uit. Wie als bedelaar zijn hand op blijft houden, loopt kans op een boete van maar liefst 2250 euro. Gisteren startte een campagne die aan het bedelen in de Maasstad een einde moet maken.

Volgens interim-wethouder van Veiligheid W. van Sluis lopen er in het centrum van de stad ongeveer tachtig lastigvallende bedelaars rond. "Het zijn niet de Swiebertjes met een bordje, maar mensen die anderen vastklampen, stalken en uitschelden als ze niets krijgen", zegt hij. Inwoners van het stadscentrum noemen in enquêtes om geld vragende junks en daklozen de grootste bron van ergernis. Toch blijken mensen nog vaak euro's af te staan aan bedelaars.

De initiatiefnemers van de campagne, onder andere de gemeente, de Pauluskerk en het junkenuitzendbureau Topscore, vinden dat het publiek beter een straatkrant kan kopen of organisaties kan steunen. "Geef om hem, niet aan hem", zo luidt de campagne. Naast hun bijstandsuitkering bedelen de bedelaars zo'n 400 tot 500 euro per maand bij elkaar. Meestal gaat dat op aan drank en drugs.

Gemeente en politie hebben inmiddels 25 mensen in een hulpverleningstraject geplaatst en willen voor de zomer alle bedelaars uit het centrum weg hebben. Van bedelaars die vol blijven houden wordt een dossier bijgehouden. Bij herhaalde overtredingen kunnen ze zelfs drie maanden in de cel belanden.

De initiatiefnemers van de campagne zien bedelaars liever bezig in projecten, zoals het uitzendbureau van Nora Storm, waar 400 verslaafden werken. De straatkrant heeft in Rotterdam en omstreken 150 daklozen in dienst. Ook bij het Centrum voor Dienstverlening kunnen bedelaars een bestemming vinden.

Toch hebben velen hun bedenkingen tegen het bedelverbod. "Aan bedelaars die overlast geven moet je wat doen. Dat zijn vaak psychiatrische patiënten die hulp nodig hebben", vindt Sander de Kramer, hoofdredacteur van de Straatkrant. "Maar er zijn genoeg mensen die niemand kwaad doen en om een euro vragen. Zijn ze fout omdat ze niet binnen de radertjes van onze maatschappij passen?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Al 400 boetes tegen bedelen in Rotterdam

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken