Bekijk het origineel

OM maakt kinderkrant over ontvoeren Lusanne

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OM maakt kinderkrant over ontvoeren Lusanne

Verdachte volgende week voor de rechter

2 minuten leestijd

LEEUWARDEN - Het openbaar ministerie brengt in aanloop op de behandeling van de zaak Lusanne van der Gun een speciale krant voor kinderen van 10 tot 14 jaar uit: de Vetverkeerdkrant. De verdachte in de zaak, Simon S. uit Rijperkerk, zal op 26 februari voor het eerst zijn verhaal doen voor de rechtbank in Leeuwarden.

Het OM besteedt in de krant uitgebreid aandacht aan de terechtzitting. De krant gaat onder andere in op de behandeling van een ontvoeringszaak door politie en OM. Daarnaast is op de website www.vetverkeerd.nl de rechtzitting op de voet volgen.

De 11-jarige Lusanne fietste op 25 augustus 's ochtends in haar woonplaats Oldeberkoop naar school, toen de verdachte haar dwong met hem mee te gaan. Twee dagen later dook ze ongeschonden bij een hotel in Venlo op. Haar ontvoerder werd anderhalve week later in Ryptsjerk aangehouden. De man heeft bekend het meisje te hebben ontvoerd. Hij eiste 200.000 euro losgeld van haar familie, maar dat is niet betaald.

Volgens de advocaat van Simon S., Tjalling van der Goot van advocatenkantoor Anker & Anker in Leeuwarden, heeft zijn cliënt de laatste maanden veel gezondheidsklachten gehad. "Zo veel dat ik me daar wel zorgen over heb gemaakt. Maar het gaat nu beter met hem." Over de aard van de klachten wil de advocaat niets zeggen.

De verdachte, die inmiddels is onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht, ziet volgens de advocaat erg tegen de rechtszaak op. "Het is de eerste keer dat hij moet voorkomen en dan ook nog voor een zaak waardoor heel Nederland op z'n kop heeft gestaan." De man wordt gijzeling ten laste gelegd. Hier staat maximaal vijftien jaar cel op.

Volgens het OM is het nog onduidelijk of een andere verdachte uit Tweede Exloërmond wordt vervolgd. De officier van justitie richt zich eerst op de hoofdverdachte en onderzoekt daarna de rol van de tweede verdachte. De Drent, een bekende van de hoofdverdachte, zou op de hoogte zijn geweest van de ontvoering, maar verzuimde die informatie door te geven aan de politie.

Lusanne zal niet bij de rechtszaak aanwezig zijn. Haar ouders wel, samen met enkele familieleden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

OM maakt kinderkrant over ontvoeren Lusanne

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken