Bekijk het origineel

Nadenken over intieme vragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nadenken over intieme vragen

"Je kunt niet opeens andere gevoelens maken"

2 minuten leestijd

AMERSFOORT - "Omdat wij in de hulpverlening de nare gevolgen zien van het verkeerd omgaan met seksualiteit, dáárom is het belangrijk om over seksualiteit te praten." Alle leerlingen uit 3 vmbo van het Van Lodenstein College in Amersfoort dachten donderdagmiddag in aanwezigheid van Eleos-medewerkers in klassenverband na over tal van persoonlijke vragen.

Seksuologe in opleiding Betsy Westeneng leidt het thema kort in. "Het is best spannend om erover te praten. Het is iets wat je heel persoonlijk raakt. Het ontgaat niemand. Maar dat betekent niet dat het vanzelf goed gaat. Zoals je leerde lopen en praten, zo moet je ook met seksualiteit leren omgaan."

Aan de hand van een aantal concrete vragen zet Westeneng de leerlingen in groepjes aan tot nadenken. Kun je zonder dat je verkering hebt met een jongen of een meisje zoenen? Hoe ver mag je gaan als je verkering hebt? Wat geeft gevoelens van onzekerheid op seksueel gebied? Hoe kun je seksuele gedachten beïnvloeden? Hoe moet je omgaan met homoseksuele gevoelens? Wat heeft vooral invloed op je keuzes ten aanzien van omgaan met seksualiteit?

De leerlingen zijn het er redelijk met elkaar over eens dat jongens vaker aan seksualiteit denken dan meisjes. Westeneng: "Jongens worden eerder geprikkeld. Meisjes richten zich vooral op de binnenkant: Houdt hij echt van mij? Vindt hij mij wel leuk?" Jongeren kunnen gevoelens van onzekerheid hebben, stelt Westeneng. "Daarom is het nodig dat je altijd respect voor jezelf en de ander hebt."

Stel grenzen

Gevoelens zijn niet gemakkelijk te veranderen, legt de Eleos-therapeute uit. "Je kunt niet opeens andere gevoelens maken. Het is wel heel belangrijk om erover te praten als je ergens mee zit. Blijf er nooit alleen mee lopen, maar ga naar iemand toe die je kunt vertrouwen. Stel ook grenzen. Als je je regelmatig bezighoudt met pornografische plaatjes en zelfbevrediging, moet je tegen jezelf zeggen: Nu houd ik ermee op en ga ik een eind fietsen of wandelen."

"We praten wel over seksualiteit, en we praten er niet over. Wat bedoel ik?" vraagt Westeneng. Een jongen: "We praten er alleen met vrienden over." Westeneng: "En met ouders?" Slechts een paar leerlingen steken hun hand op. Een jongen: "Alleen toen ik een relatie had." Westeneng: "En hoe praten jullie er onderling erover?" "Een voorbeeld geven is misschien niet zo handig", zegt een leerling. Westeneng: "Hoeveel respect heb je voor elkaar? Ook als je óver anderen praat. De grote vraag blijft hoe je met elkaar omgaat. Houd je rekening met anderen?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Nadenken over intieme vragen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken