Bekijk het origineel

Hervormers op zijspoor in Iran

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hervormers op zijspoor in Iran

2 minuten leestijd

TEHERAN (ANP/AFP) - De hervormingsgezinde beweging in het islamitische Iran is op een politiek zijspoor geplaatst. De internationaal omstreden parlementsverkiezingen van afgelopen vrijdag zijn uitgelopen op de verwachte zege van de conservatieven. De parlementariërs die ijverden voor democratisering zijn hun meerderheid kwijt.

Hoewel er waarschijnlijk pas op zijn vroegst vandaag een voorlopige einduitslag van de stembusgang op tafel ligt, prees de geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, alvast de Iraniërs die kozen voor zijn behoudende lijn. Volgens Khamenei waren het "volledig vrije, gezonde en legale" verkiezingen. In zijn visie hebben vooral "de Verenigde Staten, de zionisten en de vijanden van Iran" verloren.

De hervormers en ook de internationale gemeenschap hebben voorafgaand aan de verkiezingen kritiek geuit op het uitsluiten van meer dan 2000 progressieve kandidaten door de Raad van Hoeders. Deze raad ziet toe op het islamitische gehalte van het Iraanse staatsbestuur. De uitsluiting was voor honderden andere kandidaten uit het liberale kamp reden de verkiezingen te boycotten.

Hun oproep aan de Iraniërs om de stembussen te mijden, lijkt succes te hebben gehad. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde gisteren dat de helft van de 46,3 miljoen kiesgerechtigden vrijdag kwam opdagen, de laagste opkomst in de geschiedenis van de islamitische republiek. De opkomst in de hoofdstad Teheran was zelfs nog geen 30 procent.

De precieze zetelverdeling in de 290 personen tellende "Majlis" is niet bekend, mede omdat er in tientallen districten een tweede ronde nodig is. Daar haalde geen van de kandidaten de benodigde 25 procent van de stemmen. Waarschijnlijk krijgen de behoudende parlementariërs tweederde van alle zetels in handen. De volksvertegenwoordiging komt in mei in de nieuwe samenstelling bijeen.

De uitkomst maakt de bewegingsruimte van de liberale president Khatami nog kleiner dan dat die al was. Zijn ambtstermijn loopt tot juni volgend jaar, maar zijn invloed op het landsbestuur is nu nagenoeg volledig ingeperkt door de geestelijkheid en de conservatieve bestuurders.

Overigens is deze groep geen gesloten front. Binnen het conservatieve gedachtegoed zijn er verschillende stromingen, die uiteenlopen van islamitisch purisme tot economisch en politiek pragmatisme.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Hervormers op zijspoor in Iran

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken