Bekijk het origineel

Consumenten zien toekomst zonniger in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Consumenten zien toekomst zonniger in

1 minuut leestijd

VOORBURG - De Nederlandse consument ziet het komende jaar veel zonniger in. Dit in tegenstelling tot de producenten, die somberder gestemd zijn.

Voor het eerst sinds december 2000 zijn de optimistische consumenten deze maand weer in een, zij het bescheiden, meerderheid. Het saldo kwam gecorrigeerd voor seizoensinvloeden uit op 4. Dat bleek vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ook het oordeel over de afgelopen twaalf maanden is veel positiever, maar hier overheersen nog altijd de pessimisten. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden bedroeg 59 negatief, tegenover -81 een maand eerder.

Het consumentenvertrouwen, een optelsom van het oordeel over de economie en van de koopbereidheid, is in februari met 10 punten gestegen tot -22. Dat is de grootste stijging in een maand sinds het CBS in 1986 de enquête invoerde.

De koopbereidheid steeg 3 punten. Consumenten zijn vooral minder negatief over de eigen financiële situatie, maar ze blijven terughoudend als het gaat om grote aankopen.

Wel zijn zij positiever over de ontwikkeling van de prijzen. Het aantal ondervraagden dat vindt dat de prijzen sterk stijgen, daalde tot 45 procent. In juni 2003 was dat percentage nog 70.

Ondernemers daarentegen zijn deze maand somberder gestemd dan in januari. Daarmee wordt de stijgende lijn die het producentenvertrouwen al maanden volgt, onderbroken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Consumenten zien toekomst zonniger in

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken