Bekijk het origineel

Simon S. plakte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Simon S. plakte "brutale mondje" van Lusanne af

3 minuten leestijd

LEEUWARDEN - Lusanne van der Gun kreeg tijdens haar ontvoering te horen dat ze mogelijk vervoerd zou worden naar een kliniek in België, waar "zieke kinderen organen krijgen."

Dat bleek vanmorgen bij de rechtbank in Leeuwarden, waar de 64-jarige Simon S. terechtstond voor de ontvoering van de 11-jarige Lusanne uit Oldeberkoop in augustus vorig jaar.

Simon S. verkeerde in de veronderstelling dat de Van der Guns veel geld hadden. Eerder was hij wezen kijken naar een huisje in Oldeberkoop. Hij kreeg "plotseling" het idee om iemand te kidnappen. "Als ik nou eens een kind ontvoer, schoot het door mijn hoofd."

Op 25 augustus besloot de man uit Rijperkerk Lusanne te ontvoeren. Hij verkleedde zich als politieagent en nam een zelfgemaakt stopbordje mee. Hij was in het bezit van valse kentekenplaten. Doordat een boer koeien over de weg stuurde, leken de plannen in duigen te vallen. Maar S. zette door. "Iets in mij zei: Nou moet het."

Toen Lusanne protesteerde, zei Simon S.: "Brutale mondjes, die plakken we af." Het meisje werd gekneveld met tape en later met verband. In Leeuwarden is Simon S. kort na de ontvoering bij een verkeerslicht gesignaleerd door een vrachtwagenchauffeur. Die zei Lusanne in de auto te hebben zien zitten met afgeplakte mond. Bij het stoplicht ging Simon S. achter de vrachtwagen rijden, zodat de chauffeur de kentekenplaat niet kon zien.

Simon S. bleek al langere tijd zijn pijlen op Lusanne van der Gun te hebben gericht. In een café in Oldeberkoop zocht hij het telefoonnummer van de Van der Guns op. Voor de grote schoolvakantie van vorig jaar was hij al in Oldeberkoop. Hij sprak daar het meisje aan. Lusanne keek toen angstig en zei: "Meneer, u gaat mij toch niets doen?"

Vanmorgen bleek dat een mevrouw in Mussel de auto met daarin Simon S. en Lusanne heeft gezien. De vrouw kreeg argwaan, is achter de auto aangereden en belde later het kenteken door naar de politie in Groningen. Die uiterst belangrijke informatie is een enkele dag blijven liggen. Rechtbankvoorzitter mr. A. Dölle noemde die knullige gang van zaken "jammer."

Simon S. is onder meer geïnspireerd door films over kidnappings. "Je zit te prakkiseren, je speelt de advocaat van de duivel. Je denkt dat je het beter weet dan de politie."

De verdachte zette Lusanne op het verkeerde been door haar te doen geloven dat er twee ontvoerders in het spel waren. Simon S. zei "het sneu" te vinden voor Lusanne dat haar mond met plakband werd afgeplakt. Daarom zegt hij verband te hebben gekocht. "Dat vond ze aangenamer."

Lusanne heeft twee nachten in een auto geslapen in een garage.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Simon S. plakte

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken