Bekijk het origineel

Verlenging overleg over Noord-Korea

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verlenging overleg over Noord-Korea

2 minuten leestijd

PEKING (ANP/AFP) - Het overleg van zes landen over de nucleaire ambities van Noord-Korea is met een dag verlengd tot en met morgen. Dat heeft een Zuid-Koreaanse delegatiewoordvoerder vanochtend gezegd.

Noord-Korea, Zuid-Korea, China, de Verenigde Staten, Rusland en Japan zouden de onderhandelingen, die woensdag zijn begonnen, aanvankelijk vandaag afronden. Voorafgaand aan de gesprekken in Peking zei de Russische delegatie dat de gesprekken langer zullen duren als er zicht is op concrete resultaten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, omschreef de gesprekken gisteren als "veelbelovend." Een Noord-Koreaanse functionaris liet weten dat zijn land bereid is het kernwapenprogramma te bevriezen indien de Verenigde Staten de vijandige politiek jegens zijn land staken.

Volgens een diplomatieke bron hebben de VS en Japan gisteren een ontwerptekst van China afgekeurd, omdat er niets concreets instond over een "volledig, controleerbaar en onomkeerbaar" eind aan Pyongyangs nucleaire programma.

De VS zouden vandaag het overleg onder druk hebben gezet door te dreigen de onderhandelingen af te sluiten met niet meer dan een akkoord over nieuw overleg. Amerika heeft Japan dat meegedeeld, in de hoop dat Noord-Korea met sterkere toezeggingen komt over de ontmanteling van zijn nucleaire programma, aldus bronnen binnen de onderhandelingsdelegaties.

De crisis ontstond in oktober 2002, toen de VS stelden dat Noord-Korea had toegegeven in het geheim uranium te verrijken voor kernwapens. Pyongyang heeft dat sindsdien ontkend.

The New York Times meldde gisteren dat Pakistan in 1998 vermoedelijk Noord-Korea heeft geholpen bij een test met een kernwapen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Verlenging overleg over Noord-Korea

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken