Bekijk het origineel

Libië akkoord met onaangekondigde wapeninspecties

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Libië akkoord met onaangekondigde wapeninspecties

2 minuten leestijd

WENEN (ANP/AFP) - Libië tekent morgen een akkoord waarin het instemt met onaangekondigde inspecties van zijn nucleaire installaties door het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Dat heeft een woordvoerder van het IAEA in Wenen gisteren meegedeeld.

Het Noord-Afrikaanse land zei in december het programma voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens te zullen afschaffen.

Libië heeft gisteren verrijkt uranium, afkomstig van het nationale nucleaire programma, per vliegtuig naar Rusland getransporteerd. Het gaat om uranium dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw door Moskou aan Tripoli was geleverd. Het zal nu onschadelijk worden gemaakt. De luchtvracht was onderdeel van de lopende ontmanteling van het Libische kernwapenprogramma. Zaterdag stuurde Libië al apparatuur en ook raketten van dat programma per schip naar de Verenigde Staten.

De raad van bestuur van het IAEA is in Wenen bijeen om ook over nucleaire inspecties in Iran te praten. Het IAEA zei vorige maand nog dat het "zeer bezorgd" is over de manier waarop dat land gegevens over zijn nucleaire programma probeert te verhullen.

IAEA-directeur al-Baradei zei aan het begin van de vergadering dat zowel Libië als Iran lange tijd de internationale regels over nucleaire veiligheid heeft geschonden.

De Iraanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in Wenen zei gisteren dat een eerder aan de volkerenorganisatie verstrekt overzicht "niet compleet" is geweest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 maart 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Libië akkoord met onaangekondigde wapeninspecties

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 maart 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken