Bekijk het origineel

Franse onderminister kwaad weg uit Rwanda

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Franse onderminister kwaad weg uit Rwanda

2 minuten leestijd

PARIJS - De Franse onderminister van Buitenlandse Zaken is eerder dan de bedoeling was teruggekeerd uit Rwanda, waar hij was om de genocide te herdenken. Aanleiding tot het vervroegde vertrek van de onderminister, Renaud Muselier, waren beschuldigingen die de Rwandese president Paul Kagame gisteren tijdens de herdenking uitte aan het adres van Frankrijk.

In de toespraak die hij tijdens de herdenking in het Amahoro-stadion in de Rwandese hoofdstad Kigali hield zei Kagame dat Frankrijk het leger en de Hutu-milities die de volkenmoord -die op 7 april 1994 begon- uitvoerden, welbewust had getraind en bewapend, terwijl het wist dat ze moorden zouden gaan plegen. De Fransen kozen er volgens Kagame voor de daders te beschermen, in plaats van de slachtoffers.

Vorige maand kondigde Kagame al een onderzoek aan naar de rol die Franse soldaten hebben gespeeld in de volkenmoord. Hij beschuldigde de Fransen er toen van de hoofddaders van de genocide te hebben helpen ontsnappen. De Franse minister van Defensie, Michèle Alliot-Marie, noemde deze beschuldiging gisteren "schandalig" en zei dat de Franse soldaten er juist alles aan hebben gedaan om de genocide te voorkomen.

Frankrijk had ten tijde van de volkenmoord banden met de toenmalige extremistische Hutu-regering en Franse militairen gaven trainingen aan het Rwandese leger.

Vorige maand verscheen in Frankrijk een onderzoeksrapport waarin wordt gesteld dat het vliegtuig van de Rwandese president Juvenal Habyarimana tien jaar geleden werd neergehaald in opdracht van Kagame, wiens Rwandees Patriottisch Front toen een rebellenbeweging was. De moord op Habyarimana vormde de directe aanleiding tot de genocide.

De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, presenteerde gisteren een actieplan dat moet voorkomen dat grote etnische conflicten opnieuw uitmonden in volkerenmoord. Hij deed dit voorstel in Genève tijdens de herdenking van de genocide in Rwanda.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 april 2004

Reformatorisch Dagblad | 21 Pagina's

Franse onderminister kwaad weg uit Rwanda

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 april 2004

Reformatorisch Dagblad | 21 Pagina's

PDF Bekijken