Bekijk het origineel

Gelderland hekelt oefeningen bij Ermelo

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gelderland hekelt oefeningen bij Ermelo

2 minuten leestijd

ERMELO - Het college van gedeputeerde staten vraagt aan de staatssecretaris van Defensie om opheldering over de voorgenomen verplaatsing van militairen naar onder andere de kazerne van Ermelo. Het college is bang voor aantasting van de natuur door oefeningen op de Ermelose heide.

De groei van de Ermelose kazerne is een belangrijk onderdeel van de militaire operatie Nieuw Evenwicht. Tweeduizend militairen van legerplaats Seedorf moeten een plaats krijgen in Nederland, omdat de kazerne in Duitsland wordt opgeheven. Daarnaast gaat de Prins Mauritskazerne in Ede dicht. Beide sluitingen maken deel uit van een bezuinigingsronde van Defensie.

In totaal gaan kazernes op de Veluwe 1500 militairen extra opnemen. De Generaal Spoorkazerne in Ermelo moet er 950 bergen. In de kazerne zitten op dit moment het geneeskundig bataljon en een schoolbataljon. Daar komt nu een pantserinfanteriebataljon bij.

Tot de uitrusting van het bataljon behoren YPR-tanks en Fennek-verkenningsvoertuigen. Die zullen niet werkeloos op het kazerneterrein blijven staan, maar gebruikt worden bij oefeningen op de Ermelose heide.

Volgens Gedeputeerde Staten is dat in tegenspraak met het Structuurschema Militaire Terreinen, waarin onder andere is opgenomen dat 343 hectare Ermelose heide wordt afgestoten en een klein deel van 40 hectare, nog in gebruik blijft als oefenterrein. De bedoeling is dat het grootste deel van de Ermelose heide aan de natuur wordt teruggegeven. Dat past volgens het college in het Veluwebeleid.

De komst van het pantserinfanteriebataljon heeft volgens GS onder andere tot gevolg dat de gehele Ermelose heide nodig blijft als oefenterrein. GS vragen daarom om duidelijkheid voordat staatssecretaris Van der Knaap een definitief standpunt inneemt over de voorgenomen verplaatsing.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 mei 2004

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Gelderland hekelt oefeningen bij Ermelo

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 mei 2004

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken