Bekijk het origineel

KPN boekt 375 miljoen euro winst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

KPN boekt 375 miljoen euro winst

Kwartaalresultaat zorgt voor verrassing bij analisten

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het telecomconcern KPN heeft in het eerste kwartaal een winst van 375 miljoen euro geboekt. Dat is veel minder dan de 770 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar, maar het resultaat werd toen fors opgekrikt door 672 miljoen aan boekwinsten.

De kwartaalwinst van dit jaar vormde een verrassing voor analisten die op minder hadden gerekend. De omzet bleef ongeveer op hetzelfde niveau en kwam uit op 2,9 miljard euro. Dat bleek vandaag uit de kwartaalcijfers die KPN publiceerde. De onderneming behaalde een bedrijfsresultaat van 661 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog ruim 1,2 miljard euro door onder meer de verkoop van de telefoongidsactiviteiten.

Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer sprak van een "goede prestatie voor alle divisies." Volgens hem ziet KPN de rest van dit jaar "met vertrouwen tegemoet."

Bij de divisie Mobiele Telefonie steeg de omzet met 6,9 procent tot ruim 1,1 miljard euro. De toename was te danken aan de "sterke prestaties" van de Duitse dochter E-Plus (12,5 procent meer omzet) en het Belgische BASE (plus 38,9 procent).

In Nederland liep de omzet bij Mobiel echter terug van 549 miljoen naar 539 miljoen. De belangrijkste oorzaak vormt een besluit van Opta, zei een KPN-woordvoerder. Deze post- en telecomtoezichthouder besloot vorig jaar dat KPN lagere tarieven moet berekenen aan andere bedrijven voor het gebruik van zijn netwerk van zowel mobiele als vaste verbindingen. Voor de divisie Mobiel leverde dat een negatief effect van 26 miljoen euro op.

Volgens Scheepbouwer blijft spraak de meeste omzet, namelijk 80 à 90 procent, genereren in de mobiele telefonie. Het resterende deel van de omzet komt van data, waarin sms (korte tekstberichten) het grootste aandeel heeft. "Door de komst van umts, mobiele telefonie van de derde generatie, hopen we de mogelijkheden voor mobiele datadiensten te kunnen uitbreiden", zei de topman. Vanaf deze zomer biedt KPN umts-diensten voor zakelijke klanten aan in Nederland en Duitsland.

Bij de divisie Vaste Telefonie, die het opnieuw moeilijk had, kwam door de eerdergenoemde lagere tarieven 68 miljoen euro minder binnen. De omzet daalde met 3,5 procent tot 1,4 miljard euro. Binnen de divisie bleef snel internet via een adsl-verbinding wel een succesnummer. Het aantal adsl-klanten verdubbelde tot 913.000.

De nettoschuld daalde van 11,2 miljard aan het einde van het eerste kwartaal van 2003 ot 7,9 miljard een jaar later. In maart kondigde KPN aan voor 500 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen. Tot dus-ver heeft KPN 45,7 miljoen aandelen teruggekocht voor een totaalbedrag van 289 miljoen euro.

Scheepbouwer ontkende nog te praten met branchegenoot mmO2. KPN bracht eerder dit jaar een bod uit, maar de Britse aanbieder van mobiele telefonie wees dat af. "Wij hebben geen discussie meer met mmO2 en zijn ook niet van plan het gesprek te hervatten."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 10 mei 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

KPN boekt 375 miljoen euro winst

Bekijk de hele uitgave van maandag 10 mei 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken