Bekijk het origineel

Zo'n 12.500 aanvragen om omzetten ID-banen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zo'n 12.500 aanvragen om omzetten ID-banen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers hebben bijna 12.500 subsidieaanvragen gedaan om een zogeheten ID- of Melkertbaan om te zetten in een gewone baan. "Daarmee lijkt de doelstelling om 10.000 gesubsidieerde banen om te zetten in een gewone baan binnen bereik", aldus het ministerie van Sociale Zaken gisteren in een verklaring.

De tijdelijke subsidieregeling liep 1 juli af. Het ministerie, de werkgevers, vakbonden en de gemeenten hadden samen 170 miljoen euro over om 10.000 banen om te zetten in een gewone baan. Van de 12.500 aanvragen zijn er inmiddels ruim 6100 toegekend, de rest wordt nog beoordeeld. Eind dit jaar moet duidelijk zijn hoeveel aanvragen zijn gehonoreerd.

Bestuurder T. Heerts van vakcentrale FNV betwijfelt of de doelstelling behaald zal worden om 10.000 ID-banen om te zetten. Hij zegt dat minder dan een week geleden nog maar 8600 aanvragen binnen waren. Heerts vreest dat de 3900 recente verzoeken niet voldoen aan de criteria voor de subsidieregeling.

Volgens de FNV-bestuurder dragen de bonden 90 miljoen euro bij aan de regeling via een uitgestelde verlaging van de premie voor de WW. Als de doelstelling van 10.000 banen niet gehaald wordt, eist de FNV een deel van de inleg van de vakbonden terug. Dat geld wil de FNV dan gebruiken om kansarmen op de arbeidsmarkt te helpen, aldus Heerts.

De subsidieregeling stamt uit eind 2002. Het ministerie wilde vorig jaar 520 miljoen euro bezuinigen door het aantal zogeheten Instroom/Doorstroombanen terug te brengen van 53.500 naar 45.500. De samenwerking tussen het ministerie, gemeenten en sociale partners moest voorkomen dat er gedwongen ontslagen onder de Melketiers zouden vallen.

Daarnaast hadden verschillende ministeries extra geld beschikbaar gesteld voor het omzetten van ID-banen in bepaalde sectoren. Eind 2003 bedroeg het aantal ID-banen bijna 45.000. Het percentage Melketiers dat doorstroomde naar een gewone baan steeg mede door de subsidieregeling van 4,4 in 2002 naar 8,8 procent een jaar later.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Zo'n 12.500 aanvragen om omzetten ID-banen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken