Bekijk het origineel

Rumsfeld vol lof over Afghanistan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rumsfeld vol lof over Afghanistan

2 minuten leestijd

KABUL (AP) - De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft gisteren tijdens een onaangekondigd bezoek aan Afghanistan benadrukt dat Washington zich zal blijven inzetten voor het welslagen van het democratiseringsproces in het land.

Rumsfeld was vol lof over het onverwachte succes van de registratie voor de Afghaanse presidentsverkiezingen. Volgens de Afghaanse kiesraad is inmiddels ruim 90 procent van de kiesgerechtigden geregistreerd, veel meer dan was voorspeld.

Rumsfeld stelde op een gezamenlijke persconferentie met president Hamid Karzai dat de wederopbouw van Afghanistan voorspoedig verloopt. "Iedere maand, ieder kwartaal wordt er goede vooruitgang geboekt", zei hij.

Washington hoopt dat Karzai de verkiezingen wint, maar minister Rumsfeld gaf geen expliciet stemadvies. De Amerikaanse regering heeft in plaats daarvan duidelijk gemaakt dat zij bereid is tot verdere samenwerking met de machthebbers in Kabul, wie dit na de verkiezingen ook mogen zijn.

Rumsfeld was één dag in Kabul voor besprekingen met medewerkers van de Afghaanse regering en de Verenigde Naties over de wederopbouw van het land en het antinarcoticaprogramma. Voor zijn vlucht naar Kabul zei hij dat de door de Verenigde Staten geleide coalitie plannen heeft voor een gecoördineerde aanval op de drugshandel in Afghanistan. Hij beweerde dat drugssmokkelaars nauwe banden onderhouden met Taliban of al-Qaida en dat drugsgelden worden gebruikt voor de financiering van terreur, maar leverde hiervoor geen bewijzen.

De verbouw van papaver is sinds 2001 in Afghanistan op grote schaal hervat. De opiumproductie was onder het harde regime van de Taliban aanzienlijk gereduceerd, maar de telers kregen na de verdrijving van het fundamentalistische bewind de vrije hand. VN-onderzoekers schatten dat Afghanistan goed was voor driekwart van de wereldwijde opiumproductie van 2003. De drugshandel leverde 1,9 miljard euro op. Nieuw onderzoek geeft aan dat er dit jaar nog meer papaver is geplant.

Volgens Rumsfeld kan Afghanistan een voorbeeld nemen aan Columbia. De VS trekken daar 2,7 miljard euro uit voor een vijf jaar durende militaire operatie, waarbij Colombiaanse militairen en leden van inlichtingendiensten worden opgeleid voor de strijd tegen de drugsproductie en -handel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 augustus 2004

Reformatorisch Dagblad | 15 Pagina's

Rumsfeld vol lof over Afghanistan

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 augustus 2004

Reformatorisch Dagblad | 15 Pagina's

PDF Bekijken