Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Iran wil stof voor kernwapens maken"

2 minuten leestijd

WENEN - Iran is van plan zo'n 40 ton uranium te verwerken tot een stof die gebruikt kan worden voor kernwapens. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) waar het persbureau AP gisteren inzage in heeft gehad.

Iran zou de grote hoeveelheid uranium willen omzetten in uraniumhexafluoride, wat in centrifuges kan worden verwerkt tot verrijkt uranium. Dat kan dan weer worden gebruikt voor ofwel energieopwekking ofwel kernkoppen, afhankelijk van de verrijkingsgraad. In het rapport staat niet wat Iran uiteindelijk met de uraniumhexafluoride wil doen.

Het IAEA-rapport wordt besproken op de vergadering van de bestuursraad die 13 september start. De Verenigde Staten hopen dat het IAEA dan concludeert dat Iran zijn beloftes op het gebied van non-proliferatie van kernwapens niet nakomt. In dat geval zou de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties actie kunnen ondernemen tegen Iran, dat volgens de Amerikaanse president George Bush deel uitmaakt van de "as van het kwaad".

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties (IAEA) maakte gisteren in een rapport bekend dat de uitleg van Teheran dat de eerder aangetroffen besmetting van Iraans materiaal met hoogverrijkt uranium afkomstig is van geïmporteerde onderdelen, "plausibel" is.

Het IAEA ontdekte eind vorig jaar sporen van hoogverrijkt uranium, dat gebruikt kan worden voor kernwapens, bij een Iraanse elektriciteitscentrale. Begin juni werd opnieuw hoogwaardig uranium gevonden bij een andere nucleaire installatie..

De Verenigde Staten zagen de vondst van hoogverrijkt uranium als bewijs dat Iran er een geheim kernwapenprogramma op na houdt. Teheran spreekt dit ten stelligste tegen en zegt dat zijn nucleaire programma alleen vreedzame doeleinden heeft.

Volgens het IAEA is de uitleg van Iran geloofwaardig, maar worden andere verklaringen voor de vondst van de uraniumsporen nog onderzocht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 september 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 september 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken