Bekijk het origineel

Iran wil aan bezwaren IAEA tegemoetkomen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Iran wil aan bezwaren IAEA tegemoetkomen

2 minuten leestijd

WENEN (AP) - Iran heeft gisteren bij de opening van een bijeenkomst van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) duidelijk gemaakt dat het bereid is tegemoet te komen aan de internationale bezwaren tegen het omstreden Iraanse atoomprogramma.

De bouw van centrifuges waarmee uranium kan worden verrijkt, is inmiddels goeddeels gestaakt, zei de Iraanse gezant Hossein Mousavian in Wenen. IAEA-topman Mohammed al-Baradei betoonde zich sceptisch. Ondanks voortdurende gesprekken blijft Iran zijn beloften schenden, zei hij.

De Verenigde Staten willen dat het IAEA-bestuur Iran aangeeft bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, omdat het land weigert te stoppen met uraniumverrijking. Groot-Brittanniƫ, Duitsland en Frankrijk willen Iran tot november de tijd geven om te voldoen aan de eisen van het IAEA, om mogelijk daarna de Veiligheidsraad in te schakelen. Rusland wil vooralsnog niets weten van een stap naar de Veiligheidsraad, die kan besluiten tot sancties.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer uitte zijn bezorgdheid over het Iraanse atoomprogramma. Teheran moet zich verre houden van de technologie die ook hoogverrijkt uranium kan opleveren, zei hij op een vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. "De kans bestaat dat Iran een hele grote fout maakt", zei Fischer. "Als ze dat niet inzien, dan komen we in een heel ernstige situatie terecht."

Iran houdt vast aan zijn atoomprogramma, dat volgens Teheran alleen bedoeld is voor het opwekken van energie. Voor kernwapens is hoogverrijkt uranium nodig, voor gebruik in kerncentrales volstaat laagverrijkt uranium.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 september 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Iran wil aan bezwaren IAEA tegemoetkomen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 september 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken