Bekijk het origineel

De Geus mogelijk aan tafel met bonden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De Geus mogelijk aan tafel met bonden

4 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister De Geus van Sociale Zaken gaat volgende week mogelijk weer met de sociale partners praten over het conflict over onder meer VUT en prepensioen, WAO en WW. Sinds het voorjaarsoverleg in mei stukliep zijn er geen onderhandelingen meer gevoerd tussen leden van het kabinet en werkgevers en werknemers.

De komende dagen zal staatssecretaris Van der Knaap van Defensie, die als 'verkenner' van De Geus optreedt, zijn gesprekken met de sociale partners afronden en daarover aan de minister rapporteren. Die spreekt vervolgens met premier Balkenende en vice-premier Zalm, verwachten ingewijden. In dat overleg wordt bepaald hoe het kabinet verder zal opereren.

Onderhandelaar W. Muller van de vakcentrale MHP concludeerde gisteren na zijn tweede verkennende gesprek met Van der Knaap dat het kabinet het geduld van sociale partners "nog enigszins op de proef zal stellen". "De volgende gespreksronde met De Geus zal weer verkennend zijn, maar dat moet dan toch echt de laatste keer zijn", stelde Muller. Hij verwacht dat het kabinet uiterlijk volgende week met concrete onderhandelingsruimte komt.

Muller noemde het positief dat Van der Knaap "niet bij voorbaat heeft gezegd dat er niet over onderwerpen gesproken kan worden." FNV, CNV en MHP eisen van het kabinet onderhandelingsruimte op de dossiers prepensioen en levensloop, herziening van de WAO en de WW. Bovendien moet volgens de vakbeweging het kabinetsplan van tafel om sector-CAO's met loonstijgingen niet meer algemeen verbindend te verklaren voor hele bedrijfstakken.

Ondernemersorganisatie VNO-NCW denkt dat het kabinet onderhandelingsruimte heeft in het overleg met werkgevers en de vakbeweging. Directeur sociale zaken J. van den Braak van VNO-NCW zei gisteren na afloop van zijn tweede gesprek met Van der Knaap "wel een beetje de indruk" te hebben dat er bereidheid is om te praten over de onderwerpen VUT en prepensioen.

"Van der Knaap wil echt openingen zoeken. Dat betekent dat het kabinet echt openingen heeft", aldus Van den Braak. Hij zei dan ook "absoluut optimistisch" te zijn over vervolggesprekken met het kabinet. "We gaan een ultieme poging wagen." Zijns inziens dringt de tijd.

Volgens Van den Braak moet "niet zo heel zwaar" worden getild aan het feit dat de FNV, de grootste vakcentrale, niet wilde meedoen aan de tweede ronde van verkennende gesprekken met Van der Knaap. Hij zei het "niet als een afwijzing als zodanig" te zien.

Het kabinet heeft al diverse malen laten doorschemeren dat het met de sociale partners zaken denkt te kunnen doen over onderwerpen als de levensloopregeling, spaar-VUT, deeltijdpensioen en een voorziening voor werknemers met slijtende beroepen.

De vakbonden zijn minder positief. Het CNV toonde zich gisteren teleurgesteld na het gesprek met staatssecretaris Van der Knaap. De bewindsman kon niet aangeven wanneer het kabinet met een reactie komt en ook niet of het kabinet bereid is te praten over alle onderwerpen die voor de vakbeweging hoog op de agenda staan, zoals VUT, prepensioen, WAO en WW. "Wij moeten een signaal krijgen of het kabinet bereid is over alle onderwerpen te praten", aldus CNV-bestuurder Van Splunder, die samen met vice-voorzitter Westerbeek met de bewindsman sprak. De vakcentrale liet Van der Knaap nogmaals weten dat premier Balkenende de regie moet nemen in het conflict tussen de vakbeweging en het kabinet. Een uitnodigend telefoontje van de premier zou het CNV zeer op prijs stellen.

De FNV stelde eerder deze week alleen met de staatssecretaris te willen praten als die "hetzij echte onderhandelingsruimte, hetzij interessante conclusies" kon laten zien. "Wij komen niet voor puur het vaststellen van een gespreksverslag", aldus een woordvoerder van de vakcentrale. En FNV-voorzitter L. de Waal liet de afgelopen dagen meerdere malen publiekelijk weten er niets voor te voelen om door Van der Knaap "opnieuw te worden besnuffeld."

Als de toenaderingspogingen in het sociale conflict geen succes hebben, gaan de estafetteacties door. Zo hebben de ambtenarenbonden van FNV, CNV en MHP alle gemeenteambtenaren gisteren opgeroepen om 17 november naar Den Haag te komen. De vakbonden verwachten zeker 10.000 demonstranten. De protestactie begint op het Malieveld. Daarvandaan trekken de betogers langs enkele ministeries en het Binnenhof.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 oktober 2004

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

De Geus mogelijk aan tafel met bonden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 oktober 2004

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken