Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Nederlandse eetcultuur maakt zich los van spruitjeslucht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederlandse eetcultuur maakt zich los van spruitjeslucht

3 minuten leestijd

Over de eetcultuur in Nederland wordt over het algemeen laatdunkend gedaan. Wellicht omdat we zo gretig naar gerechten van over de grens grijpen, zoals pizza's, sushi en loempia's. Jonah Freud, eigenaresse van de Amsterdamse Kookboekhandel, stelde een boek samen waaraan culinaire professionals van eigen bodem hun medewerking verleenden. Met "Onze smaak" stelden zij een culinaire monumentenlijst van 150 Hollandse hoogwaardige producten samen.

Volgens Jonnie Boer van het Zwolse restaurant De Librije, die dit jaar voor de derde maal een Michelinster in ontvangst nam, heeft de Nederlandse eetcultuur van oudsher een rijk scala aan authentieke specialiteiten in huis. "Wij kunnen er alleen geen grote namen als Escoffier of Bocuse aan verbinden, zoals de Fransen", zegt Boer in het voorwoord.

Niettemin beschikken we over generaties koks die langzaam de Nederlandse reputatie op culinair gebied hebben opgebouwd. Hedendaagse koks zijn zich bewust van onze rijke grondstoffen en timmeren aan de weg. "Ze staan voor een geweldige uitdaging, want nieuwe technieken in de gastronomie vliegen als een wervelwind over de wereld." Een lammetje uit Giethoorn doet volgens Boer niet onder voor eentje uit het Franse Sisteron of voor de beroemde Bresse-kip.

Spruitjeslucht

Jonah Freud voegt er in de inleiding aan toe dat de eetcultuur in Nederland lang onlosmakelijk verbonden leek met een spruitjeslucht, die weer geassocieerd werd met de zuinige naoorlogse Hollander die in de vorige eeuw tevreden was met wat er op zijn bord lag en alle gerechten met behulp van een vork "tot een brij wist te prakken." Intussen heeft de Nederlandse keuken een ander imago, volgens Freud. "Onze smaak", waarin 150 Nederlandse producten worden belicht, moet daar het voorbeeld van zijn. Het is nog maar een begin, zegt Freud. Ze verwijst naar Slow Food Nederland, een organisatie die als reactie op de fastfoodindustrie regionale, ambachtelijke producten promoot en de onlangs in Rotterdam gehouden beurs KunsthalKOOKT, waar Nederlandse, hoogwaardige producten onder de aandacht werden gebracht, sponsort.

Flipje

"Onze smaak" bevat een galerij van zeer uiteenlopende producten, beginnend met aalbes, aardappel en alikruik en eindigend met zout, zuring en zwarte bessen. Producten zijn in alfabetische volgorde gerangschikt, per pagina omschreven en geïllustreerd. Omdat de bijdragen door 25 auteurs geleverd werden, zijn de teksten verschillend van kwaliteit. Net als de foto's trouwens, die hier en daar helaas van belabberde kwaliteit zijn.

Sommige bijdragen laten zich lezen als een spannende column, zoals die over de koolraap door Philip Mechanicus of die van Alma Huisken over de kers. "Hij was wild en romantisch, kwam uit Kerasos (het huidige Küresin), betoverde de Oude Wereld en veroverde als kweekvrucht geheel Europa - in het kielzog van Romeinse heerscharen én trekvogels." Ze vergeet niet het verhaal toe te spitsen op typisch Nederlandse gerechten met de kers, zoals de confiture van Flipje uit Tiel.

Weemoed

"Onze smaak" is een leuke gids geworden, met een hoog nostalgisch gehalte. Want ondanks het bezongen goede imago van hedendaagse koks, ontkomen de auteurs bij het beschrijven van producten als poffertjes, boterbabbelaars en chocolademelk niet aan het oproepen van herinneringen aan vroeger tijden. "Het is niet alleen het poffertje zelf dat weemoed en zoete herinneringen oproept bij de doorsnee Hollander. Het is de hele entourage die om poffertjes eten heen hangt," zegt Jonah Freud. Ook de foto's roepen zo veel nostalgische gevoelens op dat je eerder aan de kookkunst van je oma denkt dan aan die van hedendaagse koks.

Achter in het boek staat een lijst met namen van de auteurs met een korte toelichting op hun culinaire activiteiten. Jammer dat Jonnie Boer daarin niet wordt genoemd.

N.a.v. "Onze smaak"; uitg. Terra, Warnsveld, 2004; ISBN 90 5897 188 0; 320 blz., geb.; 35.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 november 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Nederlandse eetcultuur maakt zich los van spruitjeslucht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 november 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken