Bekijk het origineel

Piloot prinses Anne moet uitwijken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Piloot prinses Anne moet uitwijken

3 minuten leestijd

LONDEN (AP) - De piloot van een vliegtuig met de Britse prinses Anne aan boord heeft gisterochtend op weg naar Schotland een uitwijkmanoeuvre moeten maken om een botsing met een gevechtsvliegtuig te vermijden. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het gevechtsvliegtuig, een Eurofighter Typhoon van de Royal Air Force met een topsnelheid van ruim 2100 kilometer per uur, maakte boven Morecambe Bay in Noordwest-Engeland een oefenvlucht.

Litouwen ratificeert grondwet EU

VILNIUS (AP) - Litouwen heeft als eerste van de 25 lidstaten van de Europese Unie gisteren de grondwet van de Unie geratificeerd. Van de 141 leden van de Seimas, het Litouwse parlement, gingen er 84 akkoord met de constitutie. Vier parlementsleden stemden tegen en drie onthielden zich. Vijftig parlementsleden waren afwezig. De grondwet moet in 2007 van kracht worden. Voorwaarde is wel dat alle landen het document dan hebben geratifi ceerd.

Smokkelbendes kosten EU miljarden

SOFIA (AP) - Smokkelbendes die opereren vanuit het zuidoosten van Europa kosten de Europese Unie jaarlijks zeker 10 miljard euro aan niet betaalde accijnzen op tabak. Ook komen jaarlijks zo'n 100.000 illegalen de EU binnen via de Balkan. Dat heeft Erhard Busek, het hoofd van het EU-Stabiliteitspact voor Zuidoost-Europa, gisteren gezegd op een conferentie over de aanpak van misdaad.

In 2005 referendum over Montenegro

PODGORICA (AP) - Montenegro houdt volgend jaar een referendum over de vraag of het uit de unie met Servië moet stappen en onafhankelijk moet worden. Dat heeft de Montenegrijnse premier Milo Djukanovic gisteren gezegd. Servië en Montenegro zijn de enige twee republieken van voormalig Joegoslavië die nog een unie vormen. Na jaren onder de naam Joegoslavië te hebben voortbestaan, namen de twee republieken vorig jaar de naam Servië en Montenegro aan.

Beieren verbiedt hoofddoekjes

MÜNCHEN (AP) - Het parlement van de Duitse deelstaat Beieren heeft gisteren een hoofddoekjesverbod voor islamitische leraressen aangenomen. SPD en Groenen stemden tegen het wetsvoorstel van de CSU. Minister van Cultuur Monika Hohlmeier betoogde dat het hoofddoekje door islamisten als politiek symbool voor de onderdrukking van vrouwen wordt misbruikt, wat onverenigbaar is met fundamentele waarden als democratie, verdraagzaamheid en gelijkheid.

Nieuwe datum voor top EU en Rusland

BRUSSEL (AP) - De Russische president Vladimir Poetin komt op 25 november naar Den Haag voor een bijeenkomst met leiders van de Europese Unie. Het bezoek zou eigenlijk gisteren hebben plaatsgevonden, maar Poetin stelde zijn komst uit omdat er nog te veel onenigheid was over de tekst van een partnerschapsverdrag dat hij in Den Haag zou ondertekenen.

Telescoop bepaalt einde ramadan

TEHERAN (ANP/AFP) - De geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, heeft gisteren officieel toestemming gegeven voor het gebruik van een telescoop om het precieze einde van de vastenmaand ramadan te kunnen aangeven. Hij hoopt daarmee een herhaling te voorkomen van vorig jaar, toen er in de islamitische staat verwarring ontstond over wanneer precies het suikerfeest kon beginnen. Cruciaal voor de beoordeling van het einde van de ramadan is de komst van de nieuwe maan.

Doden bij aardbeving in Indonesië

JAKARTA (ANP/RTR) - Een aardbeving vandaag op het eiland Alor in het oosten van Indonesië heeft aan zeker zeven mensen het leven gekost. Tientallen anderen raakten gewond, aldus een functionaris. De beving mat een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Het vliegveld van het eiland raakte beschadigd. De bestuurder van het eiland, Ans Takalapeka, zei dat het dodental vermoedelijk zal oplopen. Petrus Demonsili van het aardbevingscentrum in Kupang op een nabijgelegen eiland deelt die vrees.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 november 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Piloot prinses Anne moet uitwijken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 november 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken