Bekijk het origineel

Eurolanden vragen hulp VS bij aanpak wisselkoers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eurolanden vragen hulp VS bij aanpak wisselkoers

3 minuten leestijd

BRUSSEL - De twaalf eurolanden hebben gisteravond indirect aan de Verenigde Staten gevraagd om iets te doen aan de almaar zwakker wordende dollar en sterker wordende euro.

De ministers van Financiën van de twaalf eurolanden praatten gisteravond opnieuw over de zwakte van de dollar en de sterkte van de euro.

Letterlijk luidt de verklaring van de ministers van Financiën: "Alle grote landen en economische gebieden moeten een actievere rol spelen bij het terugdringen van de mondiale onbalansen, door het gepaste economische beleid te voeren. Buitensporige koersschommelingen en ongeordende bewegingen van de wisselkoersen zijn voor de economische groei ongewenst." De verklaring is iets sterker dan de voorgaande.

"Wij hebben allemaal ons huiswerk te doen", benadrukte president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank op een persconferentie na afloop van de ministersvergadering. "Dat geldt voor beide kanten van de Atlantische oceaan", voegde hij er veelzeggend aan toe.

De Nederlandse minister Gerrit Zalm zei dat de VS hun spaarquote moeten verhogen, terwijl Europa en Japan noodzakelijke hervormingen moeten doorvoeren.

De huidige hoge koers van de euro is slecht voor de Europese export. Als een van de oorzaken daarvan worden de grote tekorten op de Amerikaanse handelsbalans en overheidsbegroting gezien.

Hoewel de tekst in algemene bewoordingen is gesteld, lijkt hij vooral gericht tot Washington. Een van de verklaringen voor de zwakker wordende munt is dat het Amerikaanse begrotingstekort de laatste jaren reusachtig is toegenomen. Ook de handelsbalans is negatief.

De ministers spraken verder over de tekorten in eigen huis. Inmiddels hebben tien EU-landen een gat in hun begroting van meer dan 3 procent van het bruto nationaal product. Daarmee overschrijden ze de regels van het zogeheten stabiliteitspact voor de euro. Overigens zijn bij die tien landen ook pas toegetreden lidstaten die de eenheidsmunt nog niet hebben ingevoerd.

De Europese commissaris van het Economische en Monetaire Beleid, Joaquin Almunia, zei dat de economische prognoses voor de EU nu al neerwaarts moeten worden bijgesteld. "De vooruitzichten hebben zich enigszins verslechterd." Nieuwe cijfers wilde hij echter niet noemen. In oktober ging de Europese Commissie nog uit van respectievelijk 2,1 procent en 2 procent groei in de eurozone in 2004 en 2005.

Vandaag zijn de ministers van Financiën van de hele Unie bijeen. Ze bespreken onder meer de problemen met de statistieken van Griekenland, waar het tekort veel hoger blijkt te zijn dan jarenlang gemeld. Ook komt de Commissie met een beoordeling van de situatie in Frankrijk en Duitsland. Dan moet blijken of die landen, die al jaren de regels overtreden, in 2005 onder de 3 procent weten te blijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 december 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Eurolanden vragen hulp VS bij aanpak wisselkoers

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 december 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken