Bekijk het origineel

Eis: vijftien jaar cel wegens moord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eis: vijftien jaar cel wegens moord

2 minuten leestijd

ARNHEM - Tegen de 61-jarige P. van B. uit Neerijnen is gisteren vijftien jaar cel geëist voor de rechtbank in Arnhem. Volgens het openbaar ministerie heeft Van B. op 1 augustus vorig jaar zijn vrouw opzettelijk van het leven beroofd.

Van B. liet zijn auto achter op een spoorwegoversteekplaats in Culemborg. Op dat moment kwam er juist een trein aan die de vrouw schepte. Zij overleed aan haar verwondingen. De machinist zag de vrouw aan de bijrijderskant zitten. Hij kon niet meer op tijd stoppen. "Ik zag de doodsangst in haar ogen", verklaarde hij tijdens het getuigenverhoor.

Van B. kan zich niets meer van het ongeval herinneren. Hij gebruikte in de die periode slaapmiddelen en verklaarde gisteren een black-out te hebben gehad. "Desondanks was u in staat een serie complexe handelingen te verrichten", wierp de officier van justitie hem tegen.

Het staat vast dat de verdachte een scherpe bocht nam, de gesloten spoorbomen passeerde en zijn auto precies op de baan plaatste waar de trein aan kwam. Ook stond de auto op de handrem. Zelf wist Van B. op tijd te vluchten.

Volgens testen is er geen neurologische en psychiatrische oorzaak voor het geheugenverlies van Van B. Uit een persoonlijkheidsonderzoek blijkt dat er waarschijnlijk sprake is van simulatie. Van B.: "Ik simuleer niets. Het is vreselijk wat er is gebeurd."

Uit diverse getuigenverhoren blijkt dat er al langere tijd geen sprake meer was van een normale man-vrouwrelatie. De verongelukte vrouw leed aan schizofrenie. Bovendien was ze alcoholiste. Het paar was 34 jaar getrouwd.

Advocaat Van der Linden vroeg vrijspraak omdat er volgens hem sprake was van een noodtoestand. "Door de black-out wist Van B. niet meer wat hij deed." Volgens het OM is er geen sprake van een ongeval, maar van moord. Uitspraak 29 december.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 december 2004

Reformatorisch Dagblad | 39 Pagina's

Eis: vijftien jaar cel wegens moord

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 december 2004

Reformatorisch Dagblad | 39 Pagina's

PDF Bekijken