Bekijk het origineel

Race van lieveheersbeestjes tegen madelieven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Race van lieveheersbeestjes tegen madelieven

3 minuten leestijd

Consuminderen. De term alleen is al zo mooi dat ik mij er zo nu en dan door laat inspireren. Na alle feestdagen bijvoorbeeld. Bij het opruimen van alle sfeermakers in huis ga ik dan meestal een stapje verder en ruim ook eens wat kasten op. En daar vond ik onlangs een doos met quiltstofjes.

Wie geen quiltstofjes op voorraad heeft, maar wel zelf kleding naait, beschikt ook altijd over een stapel lapjes: zonde om weg te gooien, maar wat doe je ermee?

Maak er een leuk spelletje van: een variant op boter, kaas en eieren, in dit geval een race van de lieveheersbeestjes tegen de madelieven. De titel is afhankelijk van de knoopjes die nog hebt - het spel is namelijk te maken met behulp van knopen.

Knopen vind je, behalve in je eigen knopendoos, ook in fourniturenwinkels en op de markt. Het merk Favorite Findings biedt een ruime keus (voor verkoopinformatie kunt u bellen: tel. 0598-615905). Alleen al het bij elkaar zoeken van een thema naar aanleiding van lapjes en knoopjes is net zo leuk als het maken en het spelen van het spelletje.

Aan de slag

De kleuren van de stof kies je bij de knopen. Voor dit spelletje heb ik gekozen voor stof met kleine aardbeien als kleur A en een groene met kleine witte stippen voor kleur B. Helderrood is kleur C.

Knip vijf lapjes uit kleur A en vier lapjes van kleur B van 6 x 6 centimeter, beide inclusief naadtoeslag. Naai de lapjes om en om aan elkaar. Knip nu uit de helderrode stof, kleur C, stroken van 3 centimeter breed en ongeveer 20 centimeter lang. Naai deze rondom de lapjes. Waar de stroken te lang zijn, kun je deze gewoon afknippen.

Van een restje molton knip je een lapje van 18 x 18 centimeter. Leg dit op de goede kant van je werkstuk. Knip uit kleur A of B ook een lapje van 18 x 18 centimeter en leg dit met de goede kant op de molton. Stik alles aan elkaar en laat 4 centimeter open om het werkstuk te keren. Keer het werkstuk en duw met een breinaald de hoekjes goed uit. Naai met de hand de opening dicht en stik met de naaimachine langs de rand.

Wil je het lapje echt quilten, dan doe je dat voordat de achterkant ertegenaan gezet wordt. Leg dan je werkstuk met de verkeerde kant op het molton en stik de blokken door. Zet nu de achterkant tegen je werkstuk aan.

Je hebt vast nog wel een restje stof voor een opbergzakje. Knip een vierkant van 25 x 25 centimeter. Vouw dit dubbel en stik de onderkant en de zijkant tot 8 centimeter vanaf de bovenkant. Naai een tunnel in de bovenkant en draai van een restje breigaren een koord. Spel en knopen passen in het zakje en kunnen overal mee naartoe worden genomen.

Eerste zet

Voor wie niet van naaien houdt, heb ik nog een leuk idee: ga eens op zoek naar een doosje en beschilder dat in mooie kleuren. Verdeel de bovenkant van het deksel in negen gelijke delen en beschilder die in afwisselende kleuren. Knopen (of andere zelfgemaakte pionnen) bewaar je in de doos.

En wil je er een echt kaartspelletje van maken, neem dan een dubbele kaart van 13 x 13 centimeter. Knip een vierkant stukje gekleurd papier van 10 x 10 centimeter en negen vierkantjes van 3 x 3 centimeter, ook weer in een kleurverdeling: vier keer kleur A en vijf keer kleur B. Plak dit op elkaar en zoek er zes platte knopen bij. Past perfect in een envelop. De eerste zet kun je alvast met behulp van een stukje dubbelzijdig tape maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 januari 2005

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Race van lieveheersbeestjes tegen madelieven

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 januari 2005

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken