Bekijk het origineel

Grote zorgen over voortbestaan NedCar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Grote zorgen over voortbestaan NedCar

2 minuten leestijd

BORN/SITTARD (ANP) - Vakbond de Unie maakt zich "zeer ernstige zorgen" over het voortbestaan van NedCar in Born op de lange termijn. Dat zei Unie-bestuurder B. Keulen gisteren, nadat bekend was geworden dat DaimlerChrysler geen aandelen van Mitsubishi in de Limburgse autofabriek overneemt.

Eerder was overeengekomen dat beide partijen de helft van de aandelen voor hun rekening zouden nemen. "Dat DaimlerChrysler niet participeert in de aandelen van NedCar, is een ramp", zei Keulen.

"De mensen bij NedCar leefden al lang tussen hoop en vrees", zei Keulen. "Nu slaat de balans door naar vrees. Als de verkoop van de bij NedCar geproduceerde Colts en smarts, mede door de overcapaciteit op de markt voor dit soort kleinere auto's, blijft tegenvallen, komt de fabriek al voor 2009 in de problemen."

In 2009 stopt de productie van de huidige modellen. Dan zouden er nieuwe modellen van de band moeten rollen.

"Het is nu alle hens aan dek om ervoor te zorgen dat NedCar kan blijven produceren", vreest Keulen. "Maar dat wordt moeilijk, gezien de overcapaciteit."

NedCar is wegens carnaval gesloten, waardoor niemand voor commentaar bereikbaar was. De fabriek in Born produceert de smart forfour van DaimlerChrysler en de Colt van Mitsubishi op eenzelfde onderstel. Daarnaast produceert het bedrijf de Mitsubishi Space Star.

NedCar stuurde eind vorig jaar 900 uitzendkrachten de laan uit. Daarmee verdween de derde ploeg. De productie werd omlaaggeschroefd van 210.000 naar ruim 180.000 wagens. Daarna kondigde NedCar het ontslag aan van nog eens 135 vaste medewerkers. Het gaat hierbij om administratief personeel. Feitelijk zijn ook 380 productiemedewerkers overbodig, maar die kan NedCar dit jaar niet ontslaan door een overeenkomst met de vakbonden. NedCar probeert hen over te plaatsen naar een toeleverancier in Duitsland of te laten vertrekken via een vertrekpremie of 58+-regeling. Er werken ongeveer 3500 medewerkers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 februari 2005

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Grote zorgen over voortbestaan NedCar

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 februari 2005

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken