Bekijk het origineel

Stille kracht van een

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Stille kracht van een "excellent kruyt"

Echte thee is niet te vangen in zakjes of pillen

5 minuten leestijd

Theeblaadjes verdienen het niet om verpulverd, in een zakje gestopt, in heet water geplonsd en op een asbak gekwakt te worden. "Hengel-de-bengel-asbakcultuur" noemt theeproever en ondernemer Karel Thieme deze manier van theedrinken. Een theezakje ziet hij als een symbool van haast. De onlangs ontwikkelde theepil vindt hij helemaal een dieptepunt. "Thee heeft upgrading nodig, geen downgrading."

"Pil vervangt theezakje" stond vorige week in het Algemeen Dagblad. "Een kopje thee behoort bij velen tot het aloude ochtendritueel. Daar kan wel eens verandering in komen. In India is namelijk een theepil ontwikkeld, die het theezakje kan vervangen!"

Het scenario van een pilletje dat bij het ontbijt naar keuze in water gegooid, opgekauwd of naar binnen gezogen kan worden, doet Karel Thieme uit Papendrecht huiveren. Hij is directeur van de ambachtelijke theepakkerij Thieme's Echte Thee.

In de ontvangstruimte van zijn bedrijf vertelt hij over zijn missie. Uit een gouden theepot schenkt hij intussen een lichtgroen drankje. "China Green Rose. Proeft u de rozen? Die hebben in China bij de theeblaadjes gelegen. Thee neemt snel geuren op. Niet alleen van kruiden die in de buurt liggen, ook van een kartonnen doosje bijvoorbeeld. Je kunt hem het beste licht- en luchtdicht bewaren."

De rozenthee gaat in een witte, brede kop van Japans eierschaalporselein. Dun materiaal, de warmte kan goed weg. "En de verfijnde theesmaak komt hierin tot zijn recht."

Spa blauw

Sinds Thieme in 1993 vertrok bij de theegroothandel waar hij werkte en een eigen bedrijf begon, werpt hij zich op als verdediger en verbeteraar van de theecultuur. Dat doet hij allereerst door uit te vinden hoe de warme drank het lekkerst wordt. Verder organiseert hij elke eerste zaterdag van de maand een open dag in de theepakkerij en geeft hij lezingen, proeverijen en workshops door het hele land.

Voor lekkere thee is goed water een eerste vereiste, benadrukt Thieme. "Als je zuiver, zacht, mineraalarm water gebruikt, in plaats van leidingwater, dan proef je pas echt de thee." De Papendrechtse ondernemer probeerde verschillende soorten water uit, Spa blauw bleek het beste. Inmiddels heeft hij een apparaat dat "omgekeerd osmosewater" levert: gezuiverd kraanwater dat niet voor Spa blauw onderdoet. Het scheelt hem sjouwen met volle kratten.

Het verschil tussen zuiver water en leidingwater is zichtbaar. Ter illustratie zet Thieme twee glazen potten op tafel. In de ene zit een troebel uitziend, dofbruin drankje. Er drijft een olieachtig laagje op. De andere bevat een heldere, roodbruine vloeistof. "Het gaat om dezelfde thee, die al even staat. Daarom zie je het verschil tussen beide soorten water zo goed."

Spaanse wijn

Tijdens zijn betoog schenkt de bevlogen ondernemer nieuwe koppen China Green Rose-thee in. "We hebben een zwarte theesoort die hierop lijkt", zegt hij. "Die heet China Supreme Rose, de zoete Spaanse wijn onder de theeën. Een goed alternatief voor smaakjesthee." Supreme Rose is zoet en geurig zonder kunstmatige toevoegingen.

De smaakjestheehype van nu heeft één positieve kant, vindt Thieme. "Mensen zijn nu toe aan échte thee. Na twintig jaar meloen-, bosbessen- en mangothee hebben we het wel gezien. De smaken zijn niet complex genoeg. Menselijk gemanipuleer haalt het niet bij de natuur. Wat de natuur biedt, blijft boeien."

Volgens de overlevering kwam thee wel zeer rechtstreeks vanuit de natuur de cultuur inrollen. Vijfduizend jaar geleden zat de Chinese keizer Shen Nung onder een boom water te koken, toen blaadjes van een overhangende tak in de pot belandden. De inhoud begon lekker te ruiken, en daarmee was thee ontdekt. "Rondtrekkende boeddhistische monniken die "teh" in China hadden leren kennen en waarderen, verspreidden het gebruik. Zo ontstond, eerst in Japan en later over de hele wereld, een groeiende vraag naar teh, cha, thé, tea oftewel thee."

Veel later kwamen de blaadjes van de Camellia sinensis en Camellia assamica -theestruiken- via de VOC in de Nederlanden terecht. In de 17e eeuw bood een koopman het Huis van Oranje aan wat de Chinezen hem hadden meegegeven: witte thee, de beste soort die ze hadden.

Uit die tijd (1686) stamt een geschrift dat Thieme in zijn brochure citeert en dat de "Krachten van het Excellente Kruyt THEE" opsomt:

1. Suyvert het grove Bloedt.

2. Verdrijft de sware Droomen.

3. Verlicht de herssenen van sware Dampen.

4. Verlicht en geneest alle duyselinge en pijne des Hoofts.

() 13. 't Verdrijft de overtolligen Slaep.

14. 't Verjaeght de Dommigheyt."

Bramenblaadjes

Elk land kreeg zijn eigen theegewoonten, vertelt Thieme. "Thee werd meer dan een drank, er ontstond een bepaalde cultuur omheen. Handelaren verdienden er goed geld mee. Langs de Vecht en op andere plaatsen verrezen theekoepeltjes."

Veel later, voor de Tweede Wereldoorlog, was het traditie om "krachtige thee met kandij en room" te serveren. In de oorlog bleef daar weinig van over. "Op een bepaald moment gebruikte men gedroogde bramenblaadjes voor de bereiding van een warme drank."

Daarna kwam de haastcultuur, schetst Thieme. "Durfde je rond 1975 in de pauze in een theater om een kopje thee vragen, dan zag je donkere wolken boven het hoofd van de ober verschijnen. Thee maken was zo bewerkelijk."

Industrialisering en de kwaliteit van leidingwater hebben thee gemaakt tot hoe hij nu veelal is, concludeert Thieme. "Getrokken uit theezakjes, vermengd met onzuiver water en geschonken in stapelbare koffiemokken! We moeten terug naar de losse blaadjes."

Meer informatie: tel. 078-6158618 en www.theecultuur.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 april 2005

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Stille kracht van een

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 april 2005

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken