Bekijk het origineel

ME in actie na rellen in Den Bosch

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ME in actie na rellen in Den Bosch

3 minuten leestijd

DEN BOSCH - In de Graafsewijk in Den Bosch zijn gisteravond voor de tweede achtereenvolgende avond ongeregeldheden uitgebroken. Burgemeester A. Rombouts kondigde een noodverordening af voor het gebied.

Vanuit busjes van de ME, die rond halftwaalf door de wijk reden, werden bewoners die toen nog op straat waren via megafoons gewaarschuwd. Op basis van de noodverordening kunnen personen die zich op straat bevinden, worden opgepakt.

Nadat het voor patrouillerende agenten te gevaarlijk werd in de wijk, trok de ME om halftien met bussen de buurt in. De voertuigen werden bekogeld met lantaarnpalen die uit de grond waren gewrikt.

Rond kwart voor elf begon de ME met het uitvoeren van meerdere charges. Daarbij werd de wijk hermetisch afgesloten. Bij het ter perse gaan van deze krant meldde de politie dat de rust leek weer te keren.

Eerder op de avond arresteerde de politie al twee mensen in de wijk. Het gaat om de buren van een vermeende pedofiel, die woonachtig is in de Plataanstraat. Donderdagavond zei de man in het SBS-programma Probleemwijken dat hij wel eens seks had met zijn stiefdochter. Niet lang daarna gooiden bewoners de ruiten van het huis in, ondanks afzetting van de straat door de politie. Volgens de woningcorporatie keert de man waarschijnlijk niet meer terug.

Rond de arrestatie ontstond gisteravond even voor acht uur een opstootje. Bij de afzetting van de politie ontstond wat geduw en getrek toen bewoners naar hun huis wilden en er niet door werden gelaten. De rust keerde na korte tijd weer terug, waarna de afzetting werd opgeheven.

Later op de avond joegen buurtbewoners de politie echter de wijk uit door ze te bekogelen. Enkele in de buurt geparkeerde auto's raakten zwaar beschadigd door de rondvliegende voorwerpen. De ongeregeldheden brachten in de wijk zo'n 200 mensen op de been.

Burgemeester A. Rombouts van Den Bosch had gisteren al een samenscholingsverbod en meer politietoezicht in de wijk Bartjes-Zuid, onderdeel van de Graafsewijk afgekondigd. Hij deed dat na overleg met politie en justitie.

Rombouts noemde gisteren zowel de uitzending als de reactie van het publiek onverantwoord. "SBS maakt televisie over de ruggen van de bewoners van de probleemwijken. De televisiezender exploiteert hen", vindt Rombouts. Hij zegt dat de programmamakers aanzetten tot onrust. De burgemeester sommeerde SBS de uitzending niet te herhalen.

Een SBS-woordvoerder moest lachen om de mening van Rombouts. "Het is van de zotte dat hij ons de toestand in zijn wijk verwijt. Wij hebben gewoon in beeld gebracht wat er leeft in die wijk." In de Bossche wijk kwam het in december 2000 ook tot ongeregeldheden. Die ontstonden nadat Bosschenaar Pierre Bouleij door een politiekogel werd gedood.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 april 2005

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

ME in actie na rellen in Den Bosch

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 april 2005

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken