Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Geef Randstad eigen bestuur"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De Randstad moet een eigen bestuur krijgen, anders zal de teloorgang van het gebied doorgaan, ondanks stapels rapporten, plannen, schetsen en voornemens.

Dat zei L. A. Geelhoed, advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justiti e, vanmiddag op het congres Hollandwet in Amsterdam over de noodzaak en wenselijkheid van de hereniging van de provincies Noord- en Zuid-Holland en eventueel Utrecht.

Geelhoed is oud-topambtenaar van Economische Zaken en hij was vroeger rechterhand van toenmalig premier Kok. In 1996 trok zijn traditionele nieuwjaarsartikel als topambtenaar bij Economische Zaken veel aandacht. Hij pleitte daarin voor een krachtige, sturende overheid, terwijl 'zijn' ministerie het imago had zich vooral te richten op minder overheidsbemoeienis.

"De Randstad heeft", zo betoogde Geelhoed vanmiddag, "een armzalig transportnetwerk dat onbedoeld een gevolg is van nationale en kleinlokale gezichtspunten en belangen. Bovendien is de Randstad een regio waarin -fraaie schetsen en plannen ten spijt- het ruimtelijk beleid wordt verwezenlijkt naar inzichten van de dorps- of stadwethouder. Oude kwaliteiten van de Randstad verdwijnen en nieuwe krijgen geen kans."

Volgens Geelhoed wordt de Randstad slecht bestuurd. "Niet omdat de kwaliteit van de bestuurders zo veel minder zou zijn dan elders, maar omdat een degelijke bestuursstructuur ontbreekt."

De voormalige rechterhand van oud-premier Kok pleit voor de vorming van een bestuur voor de Randstad dat de provincies vervangt. Als eerste zou het Randstadbestuur zich moeten richten op ruimtelijke ordening, transport en waterbeheer. Later zouden volgens Geelhoed milieu en natuurbehoud en -beheer erbij kunnen komen.

Het Congres Hollandwet is een initiatief van de Vereniging Deltametropool. De vereniging is vijf jaar geleden opgericht en heeft als doel in West-Nederland de in beginsel reeds aanwezige metropool tot ontwikkeling te brengen. De positie van Nederland in Europa kan niet verbeteren zonder bestuurlijke vernieuwing is daarbij het uitgangspunt. Zowel op het gebied van verkeer en vervoer en van waterbeheer als van publiekprivate samenwerking is opschaling nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 april 2005

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 april 2005

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken