Bekijk het origineel

Samenwerking tussen zorg en onderwijs succesvol

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Samenwerking tussen zorg en onderwijs succesvol

2 minuten leestijd

UTRECHT - Samenwerking tussen zorg en onderwijs blijkt succesvol om zeer moeilijk opvoedbare kinderen (zmok) weer een plaats te geven in het onderwijs.

Dat bleek gisteren uit de presentatie van zestien proefprojecten waarin scholen en instellingen voor jeugd-, gehandicapten- en geestelijke gezondheidszorg twee jaar lang samenwerkten.

Bij de projecten bleek dat bijna alle betrokken kinderen een onderwijsplaats of een opleiding tot een plek op de arbeidsmarkt kon worden geboden.

Ook voorkwamen de projecten dreigende schooluitval of hoefden moeilijke leerlingen minder vaak (tijdelijk) van school te worden gestuurd. "Ze worden van stoorzender tot medeleerling", aldus R. Kerstens van het ministerie van Onderwijs.

Momenteel zitten in Nederland honderden kinderen thuis omdat ze niet te handhaven zijn in zorginstellingen en ook niet op school. Doordat zorg en onderwijs via verschillende principes werken, worden ouders of begeleiders vaak van het kastje naar de muur gestuurd.

Hoewel de projecten succesvol zijn, worden ze in hun bestaan bedreigd. Ze worden nog niet structureel betaald en dreigen nu te moeten stoppen. De instanties zelf moeten er geld op toeleggen.

Ook lijden de projecten onder de bureaucratie van indicatiecommissies. Deze nemen, ondanks uitvoerige rapportering van de aanvragende zorg- en onderwijsinstanties, acht weken de tijd om een aanvraag te behandelen. Verder werken de ministeries van Onderwijs en Welzijn qua geldstromen langs elkaar heen. Ook hebben kinderen met psychische moeilijkheden geen zwaartefactor in het onderwijs. Ten slotte zijn er in veel regio's te weinig zmok-plekken.

Staatssecretaris Ross van Welzijn zegde gisteren wel toe de proefprojecten te gaan ondersteunen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 april 2005

Reformatorisch Dagblad | 19 Pagina's

Samenwerking tussen zorg en onderwijs succesvol

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 april 2005

Reformatorisch Dagblad | 19 Pagina's

PDF Bekijken