Bekijk het origineel

Antillen per 2007 opgeheven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Antillen per 2007 opgeheven

2 minuten leestijd

PHILIPSBURG (ANP) - Het land Nederlandse Antillen wordt uiterlijk per juli 2007 opgeheven. Dat zijn afgevaardigden van Curaçao, Sint Maarten, Saba en Bonaire gisteren overeengekomen tijdens een conferentie over de staatkundige toekomst.

De delegatie van Sint Eustatius weigerde op het laatste moment het slotdocument te ondertekenen en verliet de vergadering. De bewoners van het eiland spraken zich eerder deze maand uit voor behoud van de Antillen.

De overige eilanden spraken af dat Curaçao en Sint Maarten in 2007 hun status aparte krijgen. Bonaire en Saba worden koninkrijkseiland. De bewoners van de eilanden kozen daar eerder in referenda voor.

Wat de status van koninkrijkseiland precies inhoudt, is nog niet bekend. Delegatieleider Will Johnson van Saba hoopt dat zijn eiland evenveel autonomie krijgt als nu het geval is. Nederland zou in zijn visie de taken moeten overnemen van de Antilliaanse centrale regering, waardoor Saba zou kunnen profiteren van bijvoorbeeld de Nederlandse gezondheidszorg.

Afgevaardigden van Bonaire en Saba willen uiterlijk in juni met Nederland over de invulling van hun nieuwe status spreken.

De bevolking van Sint Eustatius koos 8 april voor behoud van een Nederlandse Antillen nieuwe stijl. De afgevaardigden van Sint Eustatius verlieten het overleg omdat ze het niet eens waren met Curaçao met betrekking tot de voorzieningen op Sint Eustatius.

Hoewel niet alle eilanden het slotdocument van de tweedaagse conferentie dragen, vindt minister Gibson van Constitutionele Zaken de top niet mislukt. "Vier van de vijf eilanden en de centrale regering hebben het stuk wel getekend", zei hij.

De vier eilanden spraken af voor 15 mei een commissie in te stellen om een nieuwe structuur op te zetten. Bonaire en Saba willen hiervoor steun, onder meer uit Nederland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 april 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Antillen per 2007 opgeheven

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 april 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken