Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Fransman Lamy wordt nieuwe topman WTO"

2 minuten leestijd

GENEVE (ANP/RTR) - De Fransman Pascal Lamy is door een speciaal selectiepanel genomineerd om het volgende hoofd te worden van de wereldhandelsorganisatie WTO. Dat meldde persbureau Reuters gisteren op basis van een hooggeplaatste handelsdiplomaat.

Volgens de diplomaat kreeg de 58-jarige Lamy, voormalig EU-commissaris voor Handel, de meeste steun. Het panel kwam na overleg met de lidstaten tot de conclusie dat hij meer steun geniet dan zijn directe rivaal, de Uruguayaan Carlos Perez del Castillo. Die gaat zijn regering vragen om zijn kandidatuur in te trekken, aldus de diplomaat die bij de nominatie aanwezig was.

Als Pascal Lamy wordt benoemd tot de nieuwe directeur van de wereldhandelsorganisatie WTO staat hij voor een schone taak. Zijn belangrijkste opdracht in zijn nieuwe functie zal zijn om de onderhandelingen over een vrijere wereldhandel tot een goed einde te brengen.

Lamy heeft deze onderhandelingen, die eind 2001 begonnen, van nabij meegemaakt. Als EU-commissaris voor Handel was hij nauw betrokken bij de zogeheten Doha-ronde, genoemd naar de hoofdstad van de Golfstaat Qatar waar de besprekingen eind 2001 begonnen.

Eenvoudig zal zijn belangrijkste opdracht niet zijn. De Doha-onderhandelingen kenden tot nu toe een moeizaam verloop met als dieptepunt een mislukte ministersconferentie in de Mexicaanse badplaats Cancún. Vorig jaar werd het overleg weer vlotgetrokken toen er een akkoord op hoofdlijnen werd bereikt. Dat akkoord vormt de basis voor verdere onderhandelingen die nu aan de gang zijn.

Conditioneel lijkt Lamy de persoon bij uitstek om het verdere verloop te gaan leiden van de Doha-ronde, die vooral de positie van ontwikkelingslanden moet verbeteren. Lamy loopt in zijn vrije tijd marathons en staat bekend om zijn ijzeren constitutie.

Geheel onomstreden is de 58-jarige Fransman binnen de wereldhandelsorganisatie overigens niet. De WTO staat bekend als een tamelijk logge organisatie, waar de 148 lidstaten alleen bij consensus overeenstemming kunnen bereiken. De trage besluitvorming van de WTO heeft Lamy ooit "middeleeuws" genoemd en ook maakte hij eens een vergelijking met de Poolse landdag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 mei 2005

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 mei 2005

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken