Bekijk het origineel

Ophef rond aanschaf boeken met Air Miles

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ophef rond aanschaf boeken met Air Miles

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Van der Laan heeft zich de woede op de hals gehaald van grootwinkelbedrijven en Tweede-Kamerfracties. De D66-bewindsvrouw wil per 1 juli een verbod invoeren op de verkoop van boeken waarbij de consument betaalt met spaarpunten zoals Air Miles en Freebees.

De Nederlandse grootwinkeliers zijn boos en verwijten Van der Laan stiekem gedrag. De Tweede-Kamerfracties van PvdA en VVD vragen zich af waar Van der Laan zich mee bemoeit. De gespecialiseerde boekhandel daarentegen is in zijn nopjes.

Grootwinkelbedrijven zoals Albert Heijn en V&D verkopen jaarlijks ruim een miljoen boeken, die (gedeeltelijk) worden betaald met spaarpunten. Vanaf 1 juli mag dat niet meer als Van der Laan haar zin krijgt.

De staatssecretaris wil het verbod invoeren om gespecialiseerde boekwinkels tegemoet te komen. In deze winkels kan niet worden betaald met Air Miles of vergelijkbare spaarsystemen.

Adjunct-directeur Sjoerd Veenstra van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is erg boos op Van der Laan. "Wij vinden het ontzettend stiekem wat de staatssecretaris probeert te doen. Via via kwamen we er bij toeval achter dat ze dit besluit in voorbereiding had. Ze heeft het niet met ons besproken."

De RND vertegenwoordigt met name het grootwinkelbedrijf. Veenstra vermoedt dat de gespecialiseerde boekhandel Van der Laan op het spoor heeft gezet. "Voor onze achterban leidt dit tot een miljoenenstrop."

Veenstra beraadt zich op juridische stappen. Hij heeft zich inmiddels ook tot de Tweede Kamer gewend. Met succes, want zowel PvdA als VVD heeft zich inmiddels medestander getoond. Het PvdA-kamerlid Smeets vindt dat Van der Laan haar plan moet intrekken. "Bepaalde groepen consumenten gebruiken hun spaarpunten om boeken te kopen. Het is ontzettend jammer als deze mensen, die het financieel niet ruim hebben, geen boeken meer kunnen aanschaffen."

VVD-kamerlid Aptroot vindt dat Van der Laan zich niet met dit soort zaken moet bezighouden. "Een dergelijke betutteling is niet van deze tijd. Dat we een vaste boekenprijs hebben in dit land is al belachelijk. Dit gaat nog verder. De staatssecretaris heeft al een gele kaart. Als ze zo doorgaat wordt dat een rode."

De Nederlandse Boekverkopersbond is juist blij met het initiatief van Van der Laan. Voorzitter W. Karssen: "Het is fantastisch dat er een eind komt aan een regeling die exclusief was voorbehouden aan grote V&D-achtige winkels. Wij konden daar nooit aan meedoen."

Volgens Karssen moet er een collectief systeem komen waarbij consumenten spaarpunten verdienen bij de aankoop van een boek. Bij voldoende spaarpunten kan dan weer een nieuw boek worden gekocht.

Van der Laan zelf begrijpt niet zo veel van alle ophef, laat ze via haar woordvoerder weten. "De staatssecretaris heeft niets tegen spaarsystemen, maar wel tegen het feit dat ze exclusief zijn. De grote winkelketens drukken de boekhandels in de hoek, waardoor ze in hun voortbestaan worden bedreigd."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 juni 2005

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Ophef rond aanschaf boeken met Air Miles

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 juni 2005

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken