Bekijk het origineel

Londen wil verbod op aanzet tot religiehaat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Londen wil verbod op aanzet tot religiehaat

2 minuten leestijd

LONDEN - De Britse regering heeft een wetsvoorstel ingediend dat het aanzetten tot haat tegen een religieuze groepering bij wet zal verbieden. Tegenstanders van het voorstel zeggen dat de regering de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengt.

Als het voorstel door het Britse parlement wordt goedgekeurd zal dat betekenen dat de bestaande wet, die aanzetten tot rassenhaat verbiedt, dermate wordt uitgebreid dat ook aanzetten tot haat tegen religieuze groepen bij wet verboden zal zijn. Omdat het christelijk geloof, maar ook de islam aanhangers heeft uit vele raciale groepen, valt belediging van moslims niet onder de hui-dige wetgeving in Groot-Brittannië.

Volgens de regering hebben alle mensen het recht op een leven zonder haat, racisme en extremisme, ongeacht hun achtergrond of religie. Overigens is al eerder een dergelijk wetsvoorstel ingediend, maar dat werd toen verworpen in het Britse Hogerhuis.

Een groep artiesten, academici en politici tekende protest aan tegen het wetsvoorstel omdat men vreest dat de wet discussie over religie onmogelijk zal maken en satire strafbaar zal stellen.

Christenen in Groot-Brittannië hebben recentelijk nog geprotesteerd tegen de musical "Jerry Spinger: The Opera", waarin Jezus bespottelijk wordt gemaakt. De sikhgemeenschap in Engeland protesteerde onlangs tegen het toneelstuk Behzti. Het stuk werd voortijdig gestaakt omdat het theater in Birmingham -waar de uitvoering op het programma stond- werd vernield.

Opmerkelijk is dat ook Britse vertegenwoordigers van de Evangelische Alliantie zich kritisch uitlaten over de wet. Don Horrocks zei gisteren te vrezen dat de wetgeving de vrije meningsuiting ondermijnt, maatschappelijk e verhoudingen beschadigt en een nieuw klimaat van onverdraagzaamheid creëert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Londen wil verbod op aanzet tot religiehaat

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken