Bekijk het origineel

SkyTeam voorziet flinke groei Schiphol

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

SkyTeam voorziet flinke groei Schiphol

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De luchtvaartalliantie SkyTeam, waartoe ook Air France-KLM behoort, voorziet flinke groei op Schiphol. "Door toetreding van nieuwe leden zal de Nederlandse luchthaven een nog belangrijker knooppunt worden in het netwerk van het SkyTeam."

Dat zei KLM-topman L. van Wijk gisteren.

De alliantie breidt eind dit jaar uit met de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. De omvangrijke Russische markt betekent volgens Van Wijk een buitenkans voor Schiphol. "Wij kunnen de luchthaven gebruiken als knooppunt voor Noord-Europa."

Volgend jaar voegt China Southern zich bij het SkyTeam, waardoor de groeiende Chinese markt openligt voor de alliantie. "We kijken al of we passagiers en vracht vanuit China via Amsterdam kunnen leiden", aldus Van Wijk. Bovendien wil het verbond het aantal vluchten tussen Amsterdam en Mexico laten groeien.

Van Wijk zegt dat de alliantie streeft naar dagelijks vluchten van Aeroflot en China Southern op Schiphol. KLM en zijn Amerikaanse partners Continental en Northwest traden vorig jaar toe tot het SkyTeam, nadat de Nederlandse vervoerder met Air France was samengegaan. De fusie tussen de Nederlanders en de Fransen bezorgde Schiphol lange tijd kopzorgen, maar al snel bleek dat het samengaan van beide maatschappijen de luchthaven juist extra passagiers opleverde.

Het SkyTeam bestaat verder uit onder meer Delta Air Lines, Czech Airlines en Korean Air. In een luchtvaartalliantie stemmen de leden hun netwerken op elkaar af en maken afspraken over prijzen.

Het SkyTeam is de op een na grootste luchtvaartalliantie en moet alleen de Star Alliance (onder meer Lufthansa en United Airlines) vóór zich dulden. Als het aan het SkyTeam ligt, duurt dat niet lang meer. "Ons doel is de Star Alliance voorbij te streven", aldus Delta-bestuursvoorzitter G. Grinstein.

Om de groei te bespoedigen, introduceerde het SkyTeam gisteren een nieuwe vorm van lidmaatschap. Kleine maatschappijen kunnen een soort lid op afstand worden. Hun passagiers kunnen bijvoorbeeld wel punten sparen bij andere SkyTeam-maatschappijen, maar de vervoerders spelen geen rol in het bestuur van het verbond. Het SkyTeam hoopt te voorkomen dat veel kleine vervoerders zich bij concurrenten aansluiten. Copa Airlines, Kenya Airways, Air Europa en Tarom worden de eerste leden op afstand.

De luchtvaartalliantie zet bovendien in op het elektronisch ticket. Eind dit jaar wordt het mogelijk met een e-ticket over te stappen van de ene op de andere maatschappij. Het e-ticket brengt aanzienlijke kostenbesparingen met zich mee, zo'n 9 dollar per ticket. Ook wil het SkyTeam meer samenwerken op luchthavens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

SkyTeam voorziet flinke groei Schiphol

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken