Bekijk het origineel

Bielski voorzitter Joods Agentschap

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bielski voorzitter Joods Agentschap

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - Niet de opgestapte Israëlische minister Nathan Sharansky, een favoriet van de Amerikaanse president George Bush, maar de burgemeester van de Israëlische stad Ra'anana is de nieuwe voorzitter van de invloedrijke organisatie het Joodse Agentschap. Honderdvijftien leden van de overkoepelende Zionistische Wereldorganisatie stemden unaniem voor burgemeester Zeev Bielski, aldus woordvoerder Yarden Vatikay.

Doden bij aanslag in Kasjmir

SRINAGAR (AP) - Een aanslag met een autobom op een legerkonvooi aan de rand van Srinagar in het Indiase deel van Kasjmir heeft gisteren aan negen militairen het leven gekost. Vier soldaten stierven ter plaatse, vijf overleden later aan hun verwondingen. Tweeëntwintig personen, onder wie drie burgers, militairen, paramilitairen en politieagenten, raakten gewond. Een legerwoordvoerder heeft dit bekendgemaakt.

Piloot veroordeeld om dronken bemanning

OSLO (AP) - Een Noorse rechtbank heeft een voormalig piloot van British Airways gisteren veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, omdat hij voorbereidingen trof op te stijgen terwijl een aantal van zijn bemanningsleden dronken was. Een purser werd veroordeeld tot 45 dagen in de cel wegens dronkenschap tijdens werkuren. De zaak tegen de copiloot wegens dronkenschap loopt nog. Alle drie namen kort na het incident op het vliegveld van Oslo in november 2003 ontslag bij British Airways.

Mogelijk toch derde ambtstermijn Poetin

MOSKOU (AP) - Het Russische parlement stemt volgende week over een grondwetswijziging die het mogelijk zou maken dat president Vladimir Poetin er na het einde van zijn tweede ambtstermijn in maart 2008 een derde termijn aan vastplakt. Hoewel Poetin herhaaldelijk heeft gezegd geen derde ambtstermijn te ambiëren en de Russische grondwet dat ook uitsluit, is er een wetsvoorstel ingediend dat een langer mandaat via een achterdeur mogelijk zou maken.

Zonder visa naar VS met modern paspoort

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Wie zonder speciaal visum naar de Verenigde Staten wil reizen, moet vanaf morgen beschikken over het nieuwste type paspoort, dat door een machine gelezen kan worden. Dat heeft de Amerikaanse ambassade bij de Europese Unie in Brussel gisteren gemeld. Bijna alle Nederlandse paspoorten beschikken al over een codestrip die door Amerikaanse leesmachines kan. Wie twijfelt over de geldigheid van zijn paspoort moet bij de gemeente controleren of nieuwe reisdocumenten nodig zijn.

Kabul klaagt over 'hulp' moslimlanden

KUALA LUMPUR (AP) - De Afghaanse minister van Financiën, Anwar ul-Haq Ahady, heeft gisteren geklaagd dat zijn land bij de wederopbouw nauwelijks hulp krijgt van moslimlanden, waaronder Saudi-Arabië en Koeweit, en de Islamitische Ontwikkelingsbank (IDB). Koeweit heef nog geen enkele hulp verstrekt en Saudi-Arabië en de IDB geven alleen leningen in plaats van giften, zei Ahady volgens het Maleisische persbureau Bernama.

Jordaan vervuilt en droogt op

AMMAN (ANP/RTR) - De rivier de Jordaan is erg vervuild met rioolwater. Door tientallen jaren intensieve landbouw in de omgeving dreigt de rivier bovendien op te drogen. Dat hebben milieubeschermers gisteren gezegd. Begin jaren '60 stroomde er nog jaarlijks 1,3 miljard kubieke meter water door de Jordaan naar de Dode Zee. Maar door de komst van dammen, kanalen en waterstations (gebouwd door Israël, Jordanië en Syrië voor oogsten en drinkwater) is dat nu bijna 90 procent minder.

Stokslagen voor gokkers Atjeh

BIREUN (AP) - Vijftien illegale gokkers zijn gisteren in de Indonesische provincie Atjeh gestraft met een pak slaag in het publiek. De straf werd voltrokken door islamitische geestelijken. Het semi-autonome Atjeh stelde in 2001 een versie van de sharia in. Indonesië, het land met de meeste moslims ter wereld, is officieel seculier.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 juni 2005

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Bielski voorzitter Joods Agentschap

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 juni 2005

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken