Bekijk het origineel

'Genieten' van straling

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

'Genieten' van straling

Consumentenbond: Draadloos thuisnetwerk handig, maar lastig te installeren

5 minuten leestijd

Het tijdperk dat een pc via een analoog modem toegang tot internet had, is zo goed als voorbij. Adsl verslaat zijn tienduizenden. Tegelijk met de opkomst van breedband is het draadloze thuisnetwerk (WLAN) enorm populair geworden. Handig toch om bestanden, printer(s) en internetverbinding snoerloos te kunnen delen en om op verschillende pc's games tegen elkaar te kunnen spelen? Probleem is dat installatie en beveiliging van een WLAN nog niet zo simpel zijn. Zeven vragen over het populaire fenomeen.

Wat is een Wireless Local Area Network (WLAN)?

Een WLAN of thuisnetwerk is een gebied waarbinnen een hoop straling hangt. De signalen worden uitgezonden door een "wireless broadband router" of "accesspoint" en opgevangen door netwerkkaarten in pc's en/of laptops die binnen bereik zijn (gemiddeld niet meer dan 75 meter van de zender vandaan).

Hoe werkt een WLAN?

De zender zendt en ontvangt radiosignalen op een frequentie van zo'n 2,4 gigaherz (GHz). De meeste exemplaren hebben dan ook een (zichtbare) antenne. Om de golven op te kunnen vangen, moeten de desktops in het netwerk zijn voorzien van een zogenoemde Wireless LAN PCI Card en de laptops moeten beschikken over een PC Card, ook wel PCMCIA Type II genoemd.

De communicatie tussen de zender en de ontvangende pc's en/of laptops heeft over het algemeen plaats via een internationaal protocol met de naam IEEE 802.11b of IEEE802.11g, beter bekend onder de naam wifi. De eerste standaard voert gegevens door met een snelheid van 11 megabits per seconde (1,38 MB/s), de tweede haalt een maximale snelheid van 54 megabits per seconde (4,9 MB/s). Overigens zijn er alweer snellere varianten op de markt.

Wat heb je aan een draadloos thuisnetwerk?

Een WLAN stelt je in staat meerdere computers met elkaar te verbinden, zonder dat je daar kilometers snoer voor nodig hebt. Dankzij de connectie zijn bestanden en apparaten zoals printers, faxen en scanners vanaf iedere pc en/of laptop in het netwerk toegankelijk. Geen gedoe meer met floppy's, usb-sticks of schijfjes dus. Bovendien kunnen de gebruikers van de computers spelletjes tegen elkaar spelen. Als de zender een "broadband router" is, kan ook de internetverbinding worden gedeeld. De router zorgt ervoor dat elke pc in het netwerk een eigen adres (ip-nummer) krijgt toebedeeld.

Groot voordeel van een laptop in een draadloos netwerk is dat je hem mee naar buiten kunt nemen en daar kunt surfen en mailen (als de zon het beeldscherm tenminste niet onleesbaar maakt).

Is een WLAN gemakkelijk zelf aan te leggen?

In theorie wel. Fabrikanten van routers en verkopers in computerzaken stellen dat het "een simpel klusje is, als u een beetje handig bent." De praktijk valt toch erg tegen. In een test van de Digitale Consument van mei/juni trekt de Consumentenbond de volgende conclusie: "De geteste netwerksetjes voldoen, maar het installeren, configureren en beveiligen ervan is nog een enorm karwei." Sites die kunnen helpen bij de installatie zijn: www.schoonepc.nl/instal/netwerk.html;

www.microsoft.com/netherlands/ondernemers/techniek_techniek/draadloos_wifi _netwerk.aspx.

Wat zijn de nadelen van een draadloos netwerk?

De belangrijkste minpunten ten opzichte van een bedraad netwerk betreffen de stabiliteit en de veiligheid. Wat betreft het eerste: Hoe groter de afstand tussen zender en ontvangende computers en hoe meer obstakels (muren, plafonds) zich op de route bevinden, hoe zwakker het signaal. Soms zijn de radiogolven zo afgezwakt dat pc's en laptops ze niet meer kunnen opvangen.

Wat betreft de veiligheid: Als het signaal niet goed wordt afgeschermd, kunnen onbevoegden in het ergste geval op het netwerk inbreken, waardoor ze toegang hebben tot onder meer bestanden en e-mails.

Hoe beveilig je een draadloos netwerk?

Een WLAN is eenvoudig te beveiligen. Toch zijn er veel mensen die er niet aan denken of niet weten hoe het moet. Wie op een willekeurige plek zijn laptop laat zoeken naar draadloze netwerken, komt vanzelf verschillende netwerken tegen waarvan sommige niet of slecht beveiligd zijn. Computerbedrijf MegaSnel ontdekte onlangs tijdens een simpele scan in één uur meer dan vijftig onbeveiligde draadloze bedrijfsnetwerken, de particuliere varianten niet eens meegerekend. "Uit onderzoek blijkt dat maar 1 op de 25 netwerken veilig voor gebruik zijn", aldus het bedrijf.

Een thuisnetwerk is te beveiligen via het configuratiescherm van de router, toegankelijk via de adresbalk van het internetprogramma. Er zijn drie basismanieren om het WLAN voor onbevoegden ontoegankelijk te maken. De eerste is radiogolven coderen via encryptiemethodes. De twee bekendste zijn WEP en WPA.

De tweede manier is opgeven welke computers deel uitmaken van het netwerk, zodat vreemde pc's geen toegang hebben (MAC-filtering).

De laatste methode is verijdelen dat de router de naam van het netwerk uitzendt (SSID broadcasting): Als de buurman niet kan zien dat jij een draadloos netwerk hebt, kan hij er ook niet op inloggen.

In april kwam er een creatieve nieuwe beveiligingsmanier in het nieuws: Het bedrijf GlassLock heeft vensterglas ontwikkeld dat voorkomt dat wifi-signalen ontsnappen.

Nadat de beveiliging van het WLAN via de router is geregeld, is het overigens goed om ook een firewall, zoals de Sygate Personal Firewall (http://smb.sygate.com/), en een virusscanner, zoals AVG Free Edition (www.grisoft.com), te installeren.

Zijn de signalen die het accesspoint of de router uitzendt, schadelijk voor de gezondheid?

De meningen hierover zijn verdeeld. Zo schrijft internetprovider Het Net op zijn site: "Sommige mensen klagen dat ze hoofdpijn van de radiogolven krijgen of er misselijk van worden. Of dat nu waar is of niet, radiogolven zijn niet schadelijk voor de gezondheid en zijn het beste te vergelijken met het signaal dat een afstandsbediening uitzendt."

Stichting Elektrosmog Nederland (www.straling.nl) is een stuk negatiever. "Het is wetenschappelijk bekend dat wisselstroom van 50Hz en hoogfrequente straling velden opwekken die diverse ziektes kunnen veroorzaken waaronder leukemie en hersentumoren, maar ook veel minder ernstige klachten zoals hartritmestoornissen, chronische vermoeidheid, slaapstoornissen en hoge bloeddruk. Officiële instanties stellen nooit de schadelijkheid van elektromagnetische velden ter discussie. Hun discussie draait erom hoeveel straling ziek maakt en daar kunnen zij eigenlijk nog geen zinnig woord over zeggen", aldus een woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 juni 2005

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

'Genieten' van straling

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 juni 2005

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken