Bekijk het origineel

Brabant in de fout bij uitkiezen busbedrijf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brabant in de fout bij uitkiezen busbedrijf

2 minuten leestijd

DEN BOSCH - Door een rekenfout van de provincie Noord-Brabant is begin deze maand niet het goedkoopste maar een duurder busbedrijf uitgekozen om het openbaar vervoer te verzorgen in het oostelijk deel van de provincie.

De fout kwam gisteren aan het licht na vragen van vervoerbedrijven naar aanleiding van de oorspronkelijke gunning op 5 juli. Alle offertes zijn opnieuw doorgerekend, waardoor de uitslag voor Oost-Brabant wijzigde. Hier blijkt nu vervoerder Arriva de economisch meest voordelige aanbieding te hebben gedaan en niet Hermes, die de concessie kreeg toegewezen.

Algemeen directeur H. op den Camp van de Hermes Groep is teleurgesteld. "Je schrijft scherp in, krijgt de voorgenomen concessie, en dan verlies je de gunning weer door een formulefout", aldus Op den Camp. Hermes was blij toen ruim een week geleden bleek dat het bedrijf de concessie voor Oost-Brabant in de wacht had gesleept. "We hadden die eerder verloren aan de BBA en dachten haar nu terug te hebben, maar dat is dus niet zo", zegt Op den Camp. Maandagmiddag krijgt de vervoerder uit Weert een toelichting op de beslissing van Gedeputeerde Staten. Daarna bekijkt Hermes of er juridische stappen worden gezet.

Eerder ontstond commotie doordat Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant besloten vervoerder BBA geen van de vijf openbaarvervoerconcessies in de provincie te gunnen. Dat leidde tot een grote schok bij de directie en het personeel van de BBA, die al ruim zeventig jaar het openbaar vervoer in grote delen van Brabant verzorgt. Nu grijpt het bedrijf ook in tweede instantie naast alle vervoerconcessies in Brabant. De BBA stapt nu naar de rechter om helderheid te krijgen over de aanbestedingsprocedure.

"De concessieverlening is niet transparant", zegt BBA-directeur T. Kienhorst. "We hebben vragen gesteld, maar daar tot op de dag van vandaag geen of geen duidelijk antwoord op gekregen." Over de rekenfout die nu aan het licht is gekomen, is Kienhorst verbaasd, maar volgens hem zijn er ook op andere punten fouten gemaakt. "We hebben het gevoel dat er tegenstrijdigheden zijn in bijvoorbeeld het gehanteerde prijscriterium", aldus de directeur.

Arriva is verheugd over de gecorrigeerde toekenning. "De aanbieding van Arriva is weer een voorbeeld van het succes van marktwerking in het openbaar vervoer", aldus een woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 juli 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Brabant in de fout bij uitkiezen busbedrijf

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 juli 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken