Bekijk het origineel

Jeugddetentie na steekpartijen om niets

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jeugddetentie na steekpartijen om niets

2 minuten leestijd

ALKMAAR - Twee jongens van 16 en 17 jaar zijn gisteren door de kinderrechter in Alkmaar veroordeeld tot jeugddetentie nadat zij willekeurige voorbijgangers in een park zonder enige aanleiding in de rug of buik staken en met knuppels bewerkten.

De kinderrechter veroordeelde de 17-jarige jongen onder meer wegens een poging tot moord en twee pogingen tot doodslag tot achttien maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zijn 16-jarige evenknie kreeg wegens medeplichtigheid vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie en een taakstraf van 130 uur opgelegd.

De rechtbank achtte bewezen dat de jongens betrokken waren bij een reeks "uiterst gewelddadige incidenten" die zich in december en januari voordeden in en rond het Alkmaarse Victoriepark en aan de Molenkade. De jongeren staken willekeurige voorbijgangers zonder aanleiding in de rug of buik en takelden hen toe met honkbalknuppels.

In totaal kwam het tot negen gewelddadige incidenten. Eén man lag nadat hij was aangevallen lange tijd in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis. Ook bij de andere slachtoffers is lichamelijk en psychisch leed veroorzaakt, aldus de rechter.

De reeks gewelddadigheden ving aan op 18 december, toen iemand op de Rekerdijk in Alkmaar werd aangevallen. De verdachten en enkele anderen gebruikten "grof geweld", aldus de rechtbank. Het slachtoffer werd omsingeld en kreeg diverse vuistslagen toegediend. Ook werd hij met een honkbalknuppel afgetuigd.

De verdachten handelden niet in een opwelling, aldus de rechter. Zij gaven volgens hem uitvoering aan een eerder genomen besluit iemand "te pakken." De jongens wisten wat er zou gebeuren, zij waren steeds gewapend en wisten van elkaar dat zij in staat en bereid waren de wapens te gebruiken. Om die reden was er in één geval sprake van poging tot moord, aldus de rechter.

Volgens de rechter brachten de gebeurtenissen "een golf van ontzetting in de samenleving teweeg en voelden veel Alkmaarders zich niet meer veilig in hun stad." Dat er uiteindelijk geen dodelijke slachtoffers vielen, is volgens de rechter niet te danken aan de verdachten.

De kinderrechter legde donderdag al veertien maanden jeugddetentie en jeugd-TBS en vijftien maanden jeugddetentie, waarvan vijf voorwaardelijk, op aan twee andere, eveneens minderjarige daders. De rechtszaak tegen een vijfde minderjarige verdachte moet nog plaatsvinden.

Tegen de enige meerderjarige verdachte van de groep, de 19-jarige S. van T. uit Alkmaar, eiste het OM vorige week acht jaar cel en TBS met dwangverpleging. De rechter doet in zijn zaak dinsdag uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 juli 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Jeugddetentie na steekpartijen om niets

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 juli 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken