Bekijk het origineel

WFP: Voedseltekort dreigt in Noord-Korea

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

WFP: Voedseltekort dreigt in Noord-Korea

2 minuten leestijd

SEOUL (AP) - In Noord-Korea dreigt een ernstige voedselcrisis, die alleen door interventie van de internationale gemeenschap kan worden voorkomen. Dit heeft James Morris, directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP), gisteren in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul gezegd.

Morris zei dat Noord-Korea de voor dit jaar beoogde groei in de landbouwproductie van 3 procent waarschijnlijk niet zal halen. Volgens hem dragen stijgende voedselprijzen, beperkte experimenten met markthervormingen en daling van de buitenlandse hulp bij aan de ophanden zijnde crisis.

Noord-Korea is sinds het midden van de jaren '90, toen zijn landbouw ineenstortte, deels afhankelijk van buitenlandse hulp voor het voeden van zijn 23 miljoen burgers. Een hongersnood heeft destijds vermoedelijk zeker 2 miljoen mensen het leven gekost. Het WFP probeert 6,5 miljoen Noord-Koreanen, ruim een kwart van de bevolking, van voedsel te voorzien.

Volgens het WFP werken de doorgevoerde hervormingen weliswaar voor kleine boeren, maar hebben zij zeer negatieve gevolgen voor mensen in stedelijke gebieden en industriearbeiders. De marktprijzen van landbouwproducten zijn omhoog geschoten, waardoor de boeren meer verdienen. De lonen van arbeiders zijn evenwel gelijk gebleven. Ook geldt dat de veestapel van het gemiddelde gezin in vergelijking met vorig jaar is geslonken.

Het WFP signaleert een scherpe stijging van het aantal mensen dat eropuit gaat om in het wild voedsel te vergaren. Zo werden in mei en juni op grote schaal noten en wortels verzameld.

Het energietekort draagt bij aan de crisis, doordat boeren geen brandstof hebben voor landbouwmachines en de productie van kunstmest. Veel analisten menen dat de Noord-Koreaanse behoefte aan energie ertoe heeft geleid dat Pyongyang vorige maand instemde met hervatting van het zeslandenoverleg in Peking. Het beraad, waaraan ook Zuid-Korea, Japan, China, de Verenigde Staten en Rusland deelnemen, werd zondag opgeschort.

Morris zei overigens dat ten aanzien van de voedselvoorziening voor kinderen de situatie de afgelopen jaren opmerkelijk is verbeterd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 augustus 2005

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

WFP: Voedseltekort dreigt in Noord-Korea

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 augustus 2005

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken