Bekijk het origineel

IAEA vraagt Iran atoomprogramma te staken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IAEA vraagt Iran atoomprogramma te staken

3 minuten leestijd

WENEN (AP) - Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, heeft Iran gisteren verzocht zijn atoomprogramma stop te zetten.

Het IAEA heeft een resolutie aangenomen waarin het "zeer bezorgd" zegt te zijn over de Iraanse beslissing zijn atoomprogramma te hervatten en waarin het de Iraniërs verzoekt die beslissing terug te draaien. Het IAEA zegt echter nog niet in de positie te zijn om te concluderen dat Iran nucleaire activiteiten of apparatuur verborgen houdt voor de internationale gemeenschap.

Er wordt in de resolutie geen melding gemaakt van het doorverwijzen van de kwestie naar de Veiligheidsraad van de VN, die eventueel economische sancties kan opleggen. Volgens diplomaten van de Veiligheidsraad schrikt het IAEA er mogelijk voor terug de kwestie door te verwijzen, omdat de kans groot is dat de Veiligheidsraad, bijvoorbeeld door een veto van China, niet tot sancties zal besluiten.

Het bestuur van het IAEA, waarin 35 landen zijn vertegenwoordigd, heeft IAEA-directeur Mohammed al-Baradei verzocht voor 3 september met een rapport te komen waarin staat in hoeverre Iran zich houdt aan eerder gemaakte afspraken met het IAEA.

Iran reageerde verontwaardigd op de resolutie. Sirus Nasseri, de hoogste Iraanse afgevaardigde bij het IAEA, zei dat Iran niet zal buigen voor de politieke druk en dat het binnen tien jaar over verrijkt uranium zal beschikken. Hij zei echter ook dat Iran de deur voor de Europeaanse onderhandelaars openhoudt en om de onderhandelingen een kans te geven vooralsnog geen uranium zal verrijken.

Woordvoerder Hamid Reza Asefi van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië "de geest en de basis" van de onderhandelingen die ze de afgelopen twee jaar met Iran hebben gevoerd, hebben geschonden. De drie landen hebben namens de Europese Unie geprobeerd een overeenkomst met Iran te sluiten over het nucleaire programma van dat land. Iran wees een voorstel voor een dergelijke overeenkomst eerder deze maand van de hand.

Asefi zei ook dat de resolutie tot stand is gekomen onder Amerikaanse druk en ernstige twijfel doet rijzen over de onafhankelijkheid van het IAEA. Hij noemde de resolutie onacceptabel.

George Schulte, de Amerikaanse afgevaardigde bij het IAEA, zei dat de resolutie aantoont hoezeer de internationale gemeenschap verenigd is in haar streven Iran van zijn gevaarlijke koers af te brengen.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een verklaring weten nog te geloven dat de problemen zonder verdere confrontaties zullen kunnen worden opgelost - mits Iran dat wil.

Iran hervatte deze week zijn atoomprogramma door de kerninstallatie bij Isfahan weer in gebruik te nemen. Volgens de Iraniërs dient hun atoomprogramma slechts vreedzame doelen, maar met name de Verenigde Staten geloven dat Iran kernwapens wil ontwikkelen.

Laagverrijkt uranium wordt gebruikt als brandstof in kerncentrales, maar hoogverrijkt uranium kan worden gebruikt voor de productie van atoomwapens. Iran beperkt zich vooralsnog tot uraniumconversie, een proces dat aan uraniumverrijking voorafgaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 augustus 2005

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

IAEA vraagt Iran atoomprogramma te staken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 augustus 2005

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken