Bekijk het origineel

Politieke rel in België rond Verwilghen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Politieke rel in België rond Verwilghen

2 minuten leestijd

BRUSSEL/STRAATSBURG (ANP) - In België is gisteren grote opschudding ontstaan over de afwijzing van minister van Economische Zaken Verwilghen als commissaris van Mensenrechten door de Raad van Europa. Vooral het feit dat een Vlaamse christen-democraat hem niet steunde voor de hoge post zette kwaad bloed.

De Raad van Europa is een samenwerkingsverband van 46 Europese landen op het gebied van mensenrechten.

De liberaal Verwilghen, die in 1996 als kamerlid erg populair was door in de zaak-Dutroux de kant van de ouders van de slachtoffers te kiezen, functioneert niet goed op zijn ministerie. Partijgenoot en premier Verhofstadt kijkt daarom al langere tijd uit naar een andere, internationale functie voor Verwilghen. De post van commissaris van Mensenrechten bij de Raad van Europa leek dan ook geknipt voor de bewindsman.

Verwilghen maakte gisteren in een stemming echter geen schijn van kans, omdat de Vlaamse christen-democraat Van den Brande in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa actief campagne tegen hem voerde. Van den Brande wilde liever de Poolse christen-democraat Nowicki op de post. Door die manoeuvre ging de Zweedse socialist Hammarberg er als de spreekwoordelijke derde hond met het been vandoor.

De liberale regeringspartij VLD reageerde daarop gisteren uiterst verbolgen. Van den Brande heeft volgens VLD-voorzitter Somers gehandeld in strijd met de nationale politieke en internationale diplomatieke codes.

Ook een politieke zwaargewicht als de socialistische Belgische oud-eurocommissaris Van Miert sprak van een "schandelijke daad." Verder is Van Miert kwaad op de Franstalige liberaal Libert, die ook campagne voerde tegen Verwilghen, omdat deze te Vlaamsgezind zou zijn.

Van Miert noemt het "zeer schadelijk voor de internationale positie van België" dat de Belgische parlementsleden in de Raad van Europa niet allema al een landgenoot steunden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 oktober 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Politieke rel in België rond Verwilghen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 oktober 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken